Zákruta.cz  >  Magazín  >

Nejlepší roční období ke koupi auta? Známe odpověď.

Prodej ojetých aut během jara a léta vždy stoupne. Jsou však letní měsíce ty správné ke koupi ojetin? Nebo se vyplatí počkat na chladnější část roku? Známe odpověď.

Zdroj fotografií: www.unsplash.com

Léto nebo zima?

Máte-li ten luxus čekat na pohodlnější nebo výhodnější čas na nákup ojetého vozu, vyplatí se to. Proč? Prodej ojetých aut se mění v závislosti na ročním období. Na jaře a v létě je nabídka ojetých vozů větší než v zimě, a to bez ohledu na to, zda plánujete nákup vozu z ČR nebo nákup vozu ze zahraničí.

Avšak během zimních měsíců nejen snáze odhalíte možné poruchy auta, ale ještě můžete ušetřit. Protože s příchodem nového roku auto prakticky ze dne na den – zestárne „papírově“o jeden rok. Takže v lednu je levnější než v prosinci. V zimě navíc máte z důvodu nižší poptávky po ojetých vozech možnost vyjednat větší slevu.

Náš tip: Během zimních měsíců je pravděpodobnost, že o stejný vůz má zájem několik zákazníků, je výrazně nižší. Prodejci jsou proto obecně více otevření poskytování slev. Pokud si chcete pořídit kabriolet či sportovní vůz, platí to dvojnásob.

Zdroj fotografií: www.unsplash.com

V zimě snáze odhalíte vady

Hladké startování v zimě znamená téměř jistotu, že je motor v pořádku. Navíc při nízkých teplotách snadno zpozorujete černý kouř, což signalizuje možný problém. Nebo odhalíte nefungující topení či elektroniku při stahování oken.

Zkušební jízda při nižších teplotách, ve sněhu nebo na ledě nejenže prověří funkci ABS pohonem 4x4, ale také opotřebované součástky v autě. Čím více jsou opotřebované například součástky pružení, tím výrazněji je uslyšíte.

Pokud ne v zimě, tak kdy?

Nabídka a poptávka při prodeji ojetých aut se v průběhu roku stále mění. Pokud tedy máte zájem ušetřit nějaké peníze, určitě se vyplatí prohlédnout si trendy a zjistit, kdy je nejvhodnější vámi vybraný model koupit.

Obecně platí, že trh s ojetými vozy odráží to, co se děje s novými vozidly. Řidiči totiž vymění svá stará auta za nová. Březen a září jsou nejrušnějšími obdobími pro prodej nových aut a stejně tomu je i u těch ojetých, i když s mírným zpožděním. Mezidobí před začátkem léta je obvykle tím nejlepším obdobím roku na koupi ojetého auta, pokud tedy nechcete čekat až do zimy.