aktuálně: 41 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Do kdy platí povinné ručení původního majitele, když kupujete ojetý vůz?

Při koupi nového vozu nemá auto ještě žádné povinné ručení - a vy jej musíte mít sjednáno nejpozději minutu před tím, než s vozem z autosalonu odjedete. Ale jak je to v případě, že kupujete auto ojeté, které zatím ještě má původního majitele? Kdy nejpozději musí nastoupit vaše povinné ručení? Je to celkem snadné, v této situaci totiž platí jediné pravidlo.

Do kdy platí povinné ručení původního majitele, když kupujete ojetý vůz?

Zdroj fotografií: pixabay.com

Majitele vozu určuje zápis v registru vozidel

Než se pustíme do samotného povinného ručení, je nutné si ujasnit, koho stát považuje za majitele vozu. Vždy je jím pouze ta osoba, která je uvedena v registru vozidel. A je fuk, jestli tato osoba auto prodala, nebo ho stále má. Jakmile je v registru vozidel, je formálně majitelem vozu.

Proto je i odpovědná za jeho provoz - a ano, tušíte správně, musí mít na tento vůz sjednáno povinné ručení, ať s autem jezdí či nejezdí. Tedy až na jisté výjimky, o nichž poměrně nedávno rozhodnul Ústavní soud. Ten se zastal motoristů, kteří havarované a prokazatelně nepojízdné vozidlo zapomněli odhlásit z registru - a Česká kancelář pojistitelů (ČKP) po nich pak požadovala poplatek na každý den, co auto nebylo pojištěno.

Ústavní soud rozhodl, že jakmile motorista prokáže, že je jeho vůz (po nehodě) nepojízdný, je automaticky zbaven povinnosti sjednávat na tento vůz povinné ručení nebo platit poplatek do fondu ČKP. Průkazní povinnost je ovšem na majiteli vozu.

Odpověď tedy již známe: povinné ručení platí do změny zápisu v registru vozidel

Pokud kupujete ojetý vůz od původního majitele, platí pro původního majitele povinnost mít sjednáno pojištění odpovědnosti z provozu tohoto vozidla až do dne změny ve státním registru vozidel. Takže když si pro auto pojedete, ale přepis vozu ještě nebude vyřízen, můžete vyrazit klidně i bez povinného ručení.

S takovým scénářem se ale potkáte jen málokdy, většina prodávajících bude samozřejmě nejprve chtít převést auto v registru, a pak teprve vás s ním nechá odjet. Proč? Protože pokud byste s autem bourali coby viník nehody a s ještě původním povinným ručením, pojistná událost a hlavně z nehody plynoucí malus (zdražení následujícího povinného ručení) poputuje za původním majitelem.

Sjednání povinného ručení je dnes ale již otázkou několika málo minut, a vše probíhá online. Stačí využít online srovnání povinného ručení a během chvilky mít koupené to nejvýhodnější. Agendu stačí začít vyřizovat až v budově městského úřadu, protože zelenou kartu už netřeba tisknout. Stačí ji mít uloženu v mobilu (ovšem za podmínky, že ji v mobilu dokážete rychle najít).

Ale co když nakupujete v bazaru?

Jenže jak to bude, když si pojedete pro auto do profesionálního bazaru? Všechno bude o něco snazší, protože většina bazarů pomáhá s papírováním. To platí i v případě, že ojeté auto kupujete u autorizovaného prodejce této značky vozu. Jistě už ale tušíte, že než pro auto pojedete, bude až převedeno v registru vozidel na vás. A tím pádem s ním můžete odjet jedině s již sjednaným povinným ručením.

Náš tip: Při koupi auta jak z bazaru, tak od soukromého majitele, byste měli vždycky vyžadovat zkušební jízdu. Nejlépe tou formou, že na zpáteční cestě budete řídit sami. Proč je zkušební jízda tolik důležitá? Hlavní důvody najdete v našem dalším článku.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >