aktuálně: 41 uzavírek, 22 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Elektromobilita není jen modní trend. Proč si pořídit elektromobil?

Slovo elektromobil se v poslední době skloňuje stále častěji. Zatímco před několika lety bylo objektem zájmu leda tak nadšenců do nových technologií a zarytých ochránců přírody, dnes se kolem něj točí konverzace nad pivem v hospodách, při cvičení ve fitness centrech i v rodinách při snídani. Že by móda? Možná. Elektromobily mají ale řadu vlastností, pro které stojí za to nad nimi zauvažovat.

Elektromobilita není jen modní trend. Proč si pořídit elektromobil?

Zdroj fotografií: Adobe Stock

Vozidla poháněná elektřinou jsou na našich silnicích stále tak trochu úkazem. I když jejich prodeje setrvale rostou, mimo Prahu a její okolí jde stále o auta, na která si kolemjdoucí ukazují. A to často s despektem. Vždyť jsou to ta zbytečně drahá auta, která na jedno nabití skoro nikam nedojedou. Ono tomu tak ale úplně není. Cenový rozdíl mezi elektromobilem a podobným konvenčním vozem postupně klesá. Nové technologie naopak umožňují prodloužit dojezd dalece za hodnoty, které běžnému řidiči dostačují. Elektromobilita navíc nabízí i něco, co spalovací vůz nedokáže.

Bezpečnost nade vše

Mantrou automobilové dopravy se v posledním čtvrtstoletí stala bezpečnost. Kvůli standardizovaným nárazovým testům a dosaženým hvězdičkám automobilky investovaly obrovské peníze do vývoje pevnějších karoserií, nových bezpečnostních prvků a sofistikovanějších jízdních asistentů. Konstrukce moderních elektromobilů s těžkými bateriemi v podlaze bezpečnosti dále přispívá. Nízko položené těžiště totiž snižuje riziko převrácení automobilu. Leckdo přitom argumentuje, že tuto vlastnost vyváží komplikovanější hašení případného požáru. Oheň se ale od baterií šíří ve srovnání s konvenčními vozy pomaleji. Posádka tak dostává více času k reakci.

Ticho na palubě

Pokud zejména movitější klientela řeší proč si pořídit elektromobil, nesmí se opomenout komfort. Schopnosti podvozku konejšit posádku nebo kvalita materiálů, kterých se pasažéři dotýkají, jsou samozřejmě atributy zcela srovnatelné s vozy se spalovacím motorem obdobných tříd. Co však člověka musí uchvátit, to je ticho na palubě. Vrčení, hučení či kvílení motoru se u elektromobilu nekoná. Že máte rádi zvuk vytočeného šestiválce a ve voze na elektřinu vám bude chybět? Nevěřte tomu a zkuste si to!

Návyková dynamika

Další nespornou výhodou elektromotorů je dostupnost maximálního točivého momentu už od nulových otáček. Zatímco z atmosférických spalovacích jednotek newtonmetry ždímete s ručičkou otáčkoměru poblíž červených polí a na zátah turbodmychadla si u přeplňovaných agregátů musíte počkat, elektrický pohon reaguje na pokyn pedálu okamžitě. Následné zatlačení do sedaček je pak hodně návykovou věcí. Zároveň jde ale i o prvek bezpečnosti. Bleskově opustit nebezpečnou dopravní situaci bývá v elektromobilu o poznání snazší.

Elektromobilita není jen modní trend. Proč si pořídit elektromobil?

Zdroj fotografií: Adobe Stock

Levný provoz

Odpůrci elektromobilů často argumentují jejich vysokou pořizovací cenou. Pravdou je, že oproti konvenčním vozům jsou skutečně o několik desítek procent dražší. Při jejich častém využívání se ale cenový rozdíl může rychle vrátit. Obvyklá reálná spotřeba elektromobilů se většinou pohybuje kolem 18 kWh na sto kilometrů. Roste zejména při vyšších dálničních rychlostech. Naopak ve městech se díky rekuperaci brzdné energie takřka nemění. Pokud, tak k lepšímu. Při stávajících cenách elektrické energie tak není problém náklady na "pohonné hmoty" dostat na úroveň 1 Kč/km. S výhodným tarifem nebo domácí elektrárnou i níže. Vozy se spalovacím motorem obvykle jezdí minimálně za dvojnásobek.

"Zelený pocit"?

Zlí jazykové tvrdí, že elektroauta nejsou o nic ekologičtější než vozy se spalovacím motorem. Jen výfuk prý nevozí s sebou, ale mají ho v Tušimicích či Prunéřově. Záleží ovšem, kde nabíjíte. Pokud využíváte elektrickou energii vyrobenou ze solárních panelů na vlastní střeše, nebo navštěvujete-li dobíjecí stanice garantující tzv. zelenou energii, jezdíte skutečně bezemisně. Na druhou stranu je třeba zmínit, že samotná výroba elektromobilu je v porovnáním s klasickým vozem méně ekologická. Většinu materiálů je však možné recyklovat, a tím ekologickou stopu snížit.  

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >