aktuálně: 41 uzavírek, 22 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak se připravit na autoškolu?

Autoškola vždy byla, je a pravděpodobně ještě dlouho bude strašákem, kterému většina lidí na prahu dospělosti či později čelí. Ať už má váš strach z autoškoly jakoukoli podobu, poradíme vám, jak se na výcvik za volantem včas a v klidu připravit.

Jak se připravit na autoškolu?

Zdroj fotografií: Unsplash.com

1. Připravte se na výdaje

Autoškola bývala vždy určitým zásahem do rodinného rozpočtu. Oproti minulým letům je teď výcvik navíc o dost dražší. Nenechávejte tedy plánování autoškoly na poslední chvíli a včas si promyslete, jak budete za autoškolu platit. Některé školy sice nabízejí i možnost splátek, ale mnohem jednodušší je předem svěřit své peníze nějakému spořicímu účtu. Pokud si začnete odkládat na autoškolu dostatečně včas, později budete mít o starost méně.

2. Neučte se chyby

Možná vám přijde přirozené, že si chce budoucí student autoškoly nacvičit něco málo dopředu. Otec tedy posadí svého téměř dospělého potomka za volant a začne jej zasvěcovat do tajů řidičského umění. Jenomže taková rodičovská příprava může natropit více škody než užitku. Obsluhovat vozidlo se student naučí už během první lekce, není tedy potřeba, aby něco příliš trénoval v předstihu. Rodiče by na něj naopak mohli nevědomky přenést spoustu chyb, které si za léta vybudovali, a instruktor autoškoly bude mít pouze o práci navíc.

3. Oprašte si dopravní výchovu

I když je součástí teoretických lekcí v autoškole i výuka pravidel silničního provozu, během prvních jízd by mohl být student překvapen množstvím dopravního značení nebo pravidel, která musí najednou dodržovat. Není tedy vůbec od věci zopakovat si dopravní výchovu, jejíž výuka je od roku 2013 povinnou součástí školních osnov základní školy. Aktivní cyklisté budou mít v tomto ohledu výhodu, ale i odpůrci jízdních kol by se mohli alespoň na chvíli projet po městě, aby získali přehled o všem, co je na silnici může potkat.

4. Pohodlí

Jednou z věcí, co vám může zpříjemnit, nebo naopak velmi pokazit dojmy z první praktické jízdy, je pocit pohodlí. Obzvláště čerství dospěláci mají lekce často naplánované hned po škole a nedopatřením tak na ně vyrazí v botách na podpatku nebo v těsných džínách s řezavými švy. I když se to zdá jako banalita, správné oblečení je pro začínajícího řidiče zásadní. Boty by měly být ploché a s nepříliš silnou podrážkou, aby měla noha dostatečný kontakt s pedálem.

5. Neztrácejte hlavu

Kdo se bojí, že se na první lekci autoškoly znemožní, zničí auto nebo zabije alespoň půlku města, rozhodně není sám. Obavy z řízení auta jsou naprosto normální, a dokonce i nadšení studenti, kteří se na první lekci naopak těší, pocítí po prvním nasednutí za volant tísnivé pocity. Tyto pocity ale postupem času zmizí a řízení auta se stane přirozeností. Nenechte se jimi proto odradit a myslete na to, že v tom zdaleka nejste sami.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >