aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Možné problémy při sjednávání povinného ručení

Jakými způsoby můžete vypovědět povinné ručení? A jak vypovězené pojištění snadno vyměnit za vhodnější? Tyto otázky Vám zodpoví následující řádky.

Povinné ručení je základem drtivé většiny vozidel. Zřízení tohoto pojištění je úzce svázáno s nákupem nového vozu, občas se ale vyplatí změnit povinné ručení i pro stávající vůz. Jaké nástrahy Vás mohou při sjednávání nového povinného ručení potkat?

Možné problémy při sjednávání povinného ručení

Povinné ručení dnes sjednáte během pár minut online, zdroj: Adobe Stock

Jakými způsoby lze vypovědět povinné ručení?

Povinné ručení se nejčastěji hradí v ročních intervalech – není to podmínkou, ale obvykle roční úhrada pojistného s sebou přináší další slevu z celkové částky povinného ručení. Běžně se pojistné smlouvy po jednom roce automaticky obnoví. V případě, že chcete vypovědět Vaše aktuálně sjednané povinné ručení a nahradit jej za vhodnější, musíte dodržet výpovědní lhůtu – zpravidla bývá šest týdnů před datem výročí smlouvy. Pokud v této lhůtě smlouvu nevypovíte, dojde právě k její automatické prolongaci, Vy obdržíte zprávu od poskytovatele pojištění o nové výměře ceny pojistného s údaji o jeho splatnosti. Jaké jsou možnosti, pokud chcete vypovědět povinné ručení?

  • Vypovězte povinné ručení ke konci pojistného období – pohlídejte si výpovědní lhůtu a včas pojišťovně oznamte, že nestojíte o prodloužení povinného ručení na další rok. Smlouvu musíte vypovědět písemně, proto tak učiňte s dostatečným předstihem.
  • Pokud jste lhůtu propásli, zkuste smlouvu vypovědět dohodou – pokud jste pojistnou smlouvu nestihli vypovědět v určené výpovědní lhůtě, můžete zkusit povinné ručení vypovědět dohodou. Záleží potom hlavně na pojišťovně, jestli Vám smlouvu vypoví k aktuálnímu výročí smlouvy či až po nějaké době (v nejhorším případě až na konci dalšího výročí smlouvy). Seriózní pojišťovny Vám s největší pravděpodobností vyjdou vstříc.
  • Smlouvu můžete vypovědět, změní-li se cena pojistného – změní-li se cena Vámi sjednaného povinného ručení, máte možnost do jednoho měsíce smlouvu kvůli nové ceně vypovědět. Tato možnost se nevztahuje na změnu ceny v závislosti na bonusech a malusech.
  • Vypovědět smlouvu můžete do tří měsíců po pojistné události – pokud nejste spokojeni se způsobem řešení Vaší pojistné události, můžete do tří měsíců od jejího nahlášení pojistnou smlouvu vypovědět.
  • Výpověď do dvou měsíců od uzavření smlouvy – povinné ručení můžete bez problémů vypovědět do dvou měsíců od vzniku pojistné smlouvy, a to bez udání důvodů. Od data podání výpovědi poběží osmidenní výpovědní lhůta, po jejímž naplnění pojistná smlouva zanikne.
  • Změna vlastníka – mění-li vozidlo svého vlastníka, může původní provozovatel vypovědět sjednané povinné ručení – to zanikne v den, kdy dojde k nahlášení změny vlastníka pojišťovně.
  • Vyřazení vozidla z evidence – pokud dojde k vyřazení vozidla z evidence motorových vozidel (ať už k dočasnému nebo trvalému vyřazení), můžete pojistnou smlouvu vypovědět. K výpovědi je nutné doložit záznam o vyřazení pojištěného vozidla z evidence.
Možné problémy při sjednávání povinného ručení

Srovnátor Vám pomůže i s výpovědí Vaší aktuální smlouvy, zdroj: Adobe Stock

Vyberte si správné povinné ručení

Na trhu existuje nepřeberné množství variant povinných ručení a vybrat si to správné není vždy nejjednodušší – nízká cena pojistného není jediný rozhodující faktor, na který je potřeba se zaměřit. Zkontrolujte si také limity pojistného plnění, zda nejsou příliš nízké nebo naopak zbytečně vysoké – s vyšším limitem plnění pochopitelně narůstá i cena pojištění.

Dnes už naštěstí nemusíte obvolávat jednotlivé pojišťovny a složitě porovnávat jejich nabídky povinného ručení. Díky serveru Srovnátor.cz se zřízení kvalitního a cenově výhodného povinného ručení stává hračkou. Nejenže Vám Srovnátor nabídne nejpestřejší výběr poskytovatelů povinného ručení na trhu, navíc má pro Vás připravený chytrý nástroj v podobě online kalkulačky povinného ručení. Díky ní můžete jednoduše srovnat nabídky jednotlivých pojišťoven a vybrat si takovou, která bude Vašemu vozidlu šitá přímo na míru.

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >