aktuálně: 41 uzavírek, 34 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Možné problémy při sjednávání povinného ručení

Jakými způsoby můžete vypovědět povinné ručení? A jak vypovězené pojištění snadno vyměnit za vhodnější? Tyto otázky Vám zodpoví následující řádky.

Povinné ručení je základem drtivé většiny vozidel. Zřízení tohoto pojištění je úzce svázáno s nákupem nového vozu, občas se ale vyplatí změnit povinné ručení i pro stávající vůz. Jaké nástrahy Vás mohou při sjednávání nového povinného ručení potkat?

Možné problémy při sjednávání povinného ručení

Povinné ručení dnes sjednáte během pár minut online, zdroj: Adobe Stock

Jakými způsoby lze vypovědět povinné ručení?

Povinné ručení se nejčastěji hradí v ročních intervalech – není to podmínkou, ale obvykle roční úhrada pojistného s sebou přináší další slevu z celkové částky povinného ručení. Běžně se pojistné smlouvy po jednom roce automaticky obnoví. V případě, že chcete vypovědět Vaše aktuálně sjednané povinné ručení a nahradit jej za vhodnější, musíte dodržet výpovědní lhůtu – zpravidla bývá šest týdnů před datem výročí smlouvy. Pokud v této lhůtě smlouvu nevypovíte, dojde právě k její automatické prolongaci, Vy obdržíte zprávu od poskytovatele pojištění o nové výměře ceny pojistného s údaji o jeho splatnosti. Jaké jsou možnosti, pokud chcete vypovědět povinné ručení?

  • Vypovězte povinné ručení ke konci pojistného období – pohlídejte si výpovědní lhůtu a včas pojišťovně oznamte, že nestojíte o prodloužení povinného ručení na další rok. Smlouvu musíte vypovědět písemně, proto tak učiňte s dostatečným předstihem.
  • Pokud jste lhůtu propásli, zkuste smlouvu vypovědět dohodou – pokud jste pojistnou smlouvu nestihli vypovědět v určené výpovědní lhůtě, můžete zkusit povinné ručení vypovědět dohodou. Záleží potom hlavně na pojišťovně, jestli Vám smlouvu vypoví k aktuálnímu výročí smlouvy či až po nějaké době (v nejhorším případě až na konci dalšího výročí smlouvy). Seriózní pojišťovny Vám s největší pravděpodobností vyjdou vstříc.
  • Smlouvu můžete vypovědět, změní-li se cena pojistného – změní-li se cena Vámi sjednaného povinného ručení, máte možnost do jednoho měsíce smlouvu kvůli nové ceně vypovědět. Tato možnost se nevztahuje na změnu ceny v závislosti na bonusech a malusech.
  • Vypovědět smlouvu můžete do tří měsíců po pojistné události – pokud nejste spokojeni se způsobem řešení Vaší pojistné události, můžete do tří měsíců od jejího nahlášení pojistnou smlouvu vypovědět.
  • Výpověď do dvou měsíců od uzavření smlouvy – povinné ručení můžete bez problémů vypovědět do dvou měsíců od vzniku pojistné smlouvy, a to bez udání důvodů. Od data podání výpovědi poběží osmidenní výpovědní lhůta, po jejímž naplnění pojistná smlouva zanikne.
  • Změna vlastníka – mění-li vozidlo svého vlastníka, může původní provozovatel vypovědět sjednané povinné ručení – to zanikne v den, kdy dojde k nahlášení změny vlastníka pojišťovně.
  • Vyřazení vozidla z evidence – pokud dojde k vyřazení vozidla z evidence motorových vozidel (ať už k dočasnému nebo trvalému vyřazení), můžete pojistnou smlouvu vypovědět. K výpovědi je nutné doložit záznam o vyřazení pojištěného vozidla z evidence.
Možné problémy při sjednávání povinného ručení

Srovnátor Vám pomůže i s výpovědí Vaší aktuální smlouvy, zdroj: Adobe Stock

Vyberte si správné povinné ručení

Na trhu existuje nepřeberné množství variant povinných ručení a vybrat si to správné není vždy nejjednodušší – nízká cena pojistného není jediný rozhodující faktor, na který je potřeba se zaměřit. Zkontrolujte si také limity pojistného plnění, zda nejsou příliš nízké nebo naopak zbytečně vysoké – s vyšším limitem plnění pochopitelně narůstá i cena pojištění.

Dnes už naštěstí nemusíte obvolávat jednotlivé pojišťovny a složitě porovnávat jejich nabídky povinného ručení. Díky serveru Srovnátor.cz se zřízení kvalitního a cenově výhodného povinného ručení stává hračkou. Nejenže Vám Srovnátor nabídne nejpestřejší výběr poskytovatelů povinného ručení na trhu, navíc má pro Vás připravený chytrý nástroj v podobě online kalkulačky povinného ručení. Díky ní můžete jednoduše srovnat nabídky jednotlivých pojišťoven a vybrat si takovou, která bude Vašemu vozidlu šitá přímo na míru.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >