aktuálně: 41 uzavírek, 12 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak se nenechat podvést při koupi ojetého vozu?

Může se zdát, že koupě ojetého automobilu je snadná a jednoduchá. Vzhledem k tomu, že se většinou jedná o velký obnos peněz, tak byste správný výběr neměli podcenit. Vyhnete se tak “pokladničce” a jiným problémům v budoucnosti.

Jak se nenechat podvést při koupi ojetého vozu?

Pexels.com (Autotrip.cz)

O automobilu se snažte zjistit co nejvíce

Pokud si procházíte internetové inzeráty, tak se soustřeďte hlavně na ty, kde je stav vozu pěkně a důvěryhodně popsán. Pokud prodejce rovnou v inzerátu popíše nejen provedené opravy, ale také všechny vady, tak je možné, že jste narazili na férového prodejce. Projděte si historii vozu, zkontrolujte servisní knihu, ptejte se na možné nehody a porovnejte informace o vozidle s reálným stavem. Všechny důležité informace by měly být uvedeny v kupní smlouvě.

Kontrola VIN kódu

Kontrola VIN kódu je jeden z nejsnadnějších způsobů, jak zjistit více o historii vozidla. Porovnejte také VIN kód v dokumentech a na vozidle, jestli nebyl zfalšován. Díky tomu můžete zjistit reálný nájezd vozidla, počet předchozích majitelů a třeba jestli není kradené. Stáčení automobilů je u nás stále obrovský problém, tudíž se klidně může stát, že na “stočenku” narazíte.

Vůz dobře prohlédněte a projeďte

Pokud si nevěříte, že dokážete automobil důkladně prohlédnout, tak se neostýchejte zeptat se známého mechanika. Nikdy nekupujte ojetý automobil bez důkladné prohlídky, během které můžete objevit problémy. Hledejte nepatřičné zvuky, nadměrné opotřebení, nefunkční výbavu a třeba i nelícující díly. Při prohlídce můžete odhalit nákladné opravy, možné stočení tachometru nebo fakt, že automobil je po nehodě.

Na testovací jízdě trvejte

Projet ojetý automobil je důležité nejen pro zjištění stavu, ale také pro vás. Zjistíte totiž, jestli se vám kupovaný automobil vlastně bude dobře a pohodlně řídit. Když prodejce odmítne, tak okamžitě hledejte jinde. Při testovací jízdě se snažte měnit povrchy, abyste odhalili možné klepání od podvozku, zkuste ostré brzdění a také třeba pomalé zatáčení na parkovišti.

Kupní smlouva na auto

Pokud se skutečně rozhodnete pro koupi onoho ojetého automobilu, tak je na čase podepsat kupní smlouvu. Podepsaná kupní smlouva na auto a přepsání vozu znamená, že vůz oficiálně stal vaším majetkem. Před podpisem smlouvy si důkladně pročtěte každý její řádek a hledejte něco, co by vás mohlo poškodit. Krátkým doplňkem se totiž prodávající klidně může zbavit odpovědnosti za řešení skrytých vad. Pokud si se smlouvou nevíte rady, tak se nebojte vyhledat pomoci advokáta. To se vyplatí hlavně u dražších automobilů. Pokud objevíte problém se smlouvou, tak se zeptejte prodejce, zda-li není otevřený úpravě smlouvy. Nikdy nekupujte vozidla za nepříznivých podmínek.

Nezapomeňte na povinné ručení

Každý automobil může na veřejné komunikace pouze v případě, že má sjednané povinné ručení. Jinak to není ani v případě čerstvě zakoupeného automobilu. Ten musí mít platné povinné ručení i na cestu domů. Potřebovat budete smlouvu o koupi, která je vypsána na vaše jméno.

Přepis auta na nového majitele

Přepis auta je nesmírně důležitý. K úspěšnému přepisu jsou potřeba kompletní dokumenty k autu, platná zelená karta, váš občanský průkaz, úředně potvrzená plná moc pro přepis auta, protokol o evidenční kontrole a kupní smlouvu. Podnikatelé by také neměli zapomenout živnostenský list nebo koncesní listinu. Ani přepis automobilu není zadarmo a připravit si musíte 800 Kč za převod. Pokud vůz nemá zaplacenou ekodaň, tak se připravte, že jí možná budete muset zaplatit. Pokud totiž vůz spadá pod normy EURO 0, 1 a 2, tak se ekodaň jednorázově platí.

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >