aktuálně: 1711 uzavírek, 8 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

13 situací, ve kterých vás povinné ručení neochrání

Povinné ručení chrání řidiče, který způsobil nehodu, před vysokými náhradami škod za zničený majetek nebo podlomené zdraví ostatních účastníků. V některých případech však pojišťovna mnohdy milionové plnění nevyplatí – proč?

13 situací, ve kterých vás povinné ručení neochrání

Zdroj fotografií: Generali/Pexels

Výluky z povinného ručení dané zákonem

Zákonem vyžadované povinné ručení v některých situacích nemusí platit. Porušením pojistné smlouvy se pojištěný dostává mimo mantinely svých práv, a tak mu instituce s náhradou škod nepomůže. Některé situace jsou dány zákonem o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (č. 168/1999 Sb.). Do těchto výluk spadá:

• újma, která vznikla řidiči vozidla, který škodu způsobil,
  • škoda způsobená střetem vozidel patřících téže osobě,
  • škoda vzniklá mezi vozidly jedné jízdní soupravy (motorové a přípojné vozidlo),
  • škoda na vozidle a přepravovaných věcech viníka nehody,
  • škoda, která vznikla manipulací s nákladem na stojícím vozidle,
  • újma, kterou je pojištěný povinný zaplatit osobám žijícím s ním ve společné domácnosti (výjimkou je zaplacení ušlého zisku, pokud došlo k újmě na zdraví nebo usmrcení osoby),
  • škoda vzniklá během motoristického závodu nebo soutěže,
  • újma při teroristické nebo válečné události.

Podmínky pojišťoven zahrnují i další situace

Pojišťovny však k těmto zákonem daným výlukám připisují vlastní podmínky. V případě nehody pak škodu vymáhají po viníkovi, který se proti smlouvě provinil. Nestandardní výluky se mohou lišit společnost od společnosti, nejčastěji však mezi nimi bývá:

• škoda vzniklá úmyslným jednáním,
  • újma, jež byla následkem porušení základních povinností během provozu na pozemní komunikaci (řízení bez oprávnění, řízení pod vlivem alkoholu nebo návykových látek, jízda s technicky nezpůsobilým vozem atd.),
  • škoda vzniklá neoprávněným užitím vozidla,
  • újma způsobená řidičem, který se odmítl podrobit testu na přítomnost alkoholu nebo omamných či psychotropních látek,
  • škodní událost, při které nebyla splněna zákonná povinnost sepsání záznamu o dopravní nehodě či ohlášení nehody policii.

Vyhněte se problémům a pozorně čtěte pojistné podmínky

Abyste se vyhnuli překročení práva na náhradu škod z povinného ručení, měli byste si vždy detailně přečíst pojistné podmínky. Ve výběru té správné pojišťovny vám přitom pomohou i další ukazatele – hlavně reference jejích stávajících klientů, rychlost vyplacení pojistného plnění či historie společnosti a kvalita zákaznického servisu.

TIP: Skvělé zákaznické hodnocení má povinné ručení od Generali Česká pojišťovna – klienti tomuto produktu udělili 4,6 hvězdiček z 5. U společnosti mohou řidiči navíc získat až 55% bonus za jízdu bez nehod.