aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

13 situací, ve kterých vás povinné ručení neochrání

Povinné ručení chrání řidiče, který způsobil nehodu, před vysokými náhradami škod za zničený majetek nebo podlomené zdraví ostatních účastníků. V některých případech však pojišťovna mnohdy milionové plnění nevyplatí – proč?

13 situací, ve kterých vás povinné ručení neochrání

Zdroj fotografií: Generali/Pexels

Výluky z povinného ručení dané zákonem

Zákonem vyžadované povinné ručení v některých situacích nemusí platit. Porušením pojistné smlouvy se pojištěný dostává mimo mantinely svých práv, a tak mu instituce s náhradou škod nepomůže. Některé situace jsou dány zákonem o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (č. 168/1999 Sb.). Do těchto výluk spadá:

  • újma, která vznikla řidiči vozidla, který škodu způsobil,
  • škoda způsobená střetem vozidel patřících téže osobě,
  • škoda vzniklá mezi vozidly jedné jízdní soupravy (motorové a přípojné vozidlo),
  • škoda na vozidle a přepravovaných věcech viníka nehody,
  • škoda, která vznikla manipulací s nákladem na stojícím vozidle,
  • újma, kterou je pojištěný povinný zaplatit osobám žijícím s ním ve společné domácnosti (výjimkou je zaplacení ušlého zisku, pokud došlo k újmě na zdraví nebo usmrcení osoby),
  • škoda vzniklá během motoristického závodu nebo soutěže,
  • újma při teroristické nebo válečné události.

Podmínky pojišťoven zahrnují i další situace

Pojišťovny však k těmto zákonem daným výlukám připisují vlastní podmínky. V případě nehody pak škodu vymáhají po viníkovi, který se proti smlouvě provinil. Nestandardní výluky se mohou lišit společnost od společnosti, nejčastěji však mezi nimi bývá:

  • škoda vzniklá úmyslným jednáním,
  • újma, jež byla následkem porušení základních povinností během provozu na pozemní komunikaci (řízení bez oprávnění, řízení pod vlivem alkoholu nebo návykových látek, jízda s technicky nezpůsobilým vozem atd.),
  • škoda vzniklá neoprávněným užitím vozidla,
  • újma způsobená řidičem, který se odmítl podrobit testu na přítomnost alkoholu nebo omamných či psychotropních látek,
  • škodní událost, při které nebyla splněna zákonná povinnost sepsání záznamu o dopravní nehodě či ohlášení nehody policii.

Vyhněte se problémům a pozorně čtěte pojistné podmínky

Abyste se vyhnuli překročení práva na náhradu škod z povinného ručení, měli byste si vždy detailně přečíst pojistné podmínky. Ve výběru té správné pojišťovny vám přitom pomohou i další ukazatele – hlavně reference jejích stávajících klientů, rychlost vyplacení pojistného plnění či historie společnosti a kvalita zákaznického servisu.

TIP: Skvělé zákaznické hodnocení má povinné ručení od Generali Česká pojišťovna – klienti tomuto produktu udělili 4,6 hvězdiček z 5. U společnosti mohou řidiči navíc získat až 55% bonus za jízdu bez nehod.

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >