Jedete na hory? Vybavte se střešním nosičem lyží!

Chystáte se letošní zimu strávit na lyžařských sjezdovkách? Pokud na lyže vyrážíte s rodinou nebo v partě kamarádů, přepravu sportovního vybavení vám usnadní střešní nosič. Jak ho vybrat?

Všestranný pomocník na hory

Jestliže trávíte podstatnou část zimní sezóny na horách, střešní nosič se pro vás stane neocenitelným pomocníkem. Snadno a rychle ho přiděláte ke střeše auta, kde na něm přepravíte sjezdové lyže, běžky i snowboard, a ušetříte tak místo v zavazadlovém prostoru.

Kolik lyží převezete?

Kolik lyží, případně snowboardů, pomocí střešního nosiče převezete? Většina nosičů pojme 4 páry lyží nebo 2 snowboardy, maximum je 6 párů lyží. Vždy ale záleží na šířce daného nosiče a rozměrech lyžařského vybavení, proto si tyto parametry před koupí raději zkontrolujte. Narazit můžete také na nosiče, jejichž kleštiny jsou speciálně tvarované pouze pro lyže, případně ještě pro hůlky. V tomto případě dokážou pojmout dva páry lyží, respektive lyží a hůlek.

Zabezpečte lyže i nosič před krádeží

U většiny střešních nosičů se setkáte s možností uzamčení, a to jak lyží k nosiči, tak i samotného nosiče k takzvaným hagusům (podélníkům na střeše auta). Jenom tak získáte jistotu, že vám případní zloději neukradnou lyže například i s nosičem.

Jedete na hory? Vybavte se střešním nosičem lyží!

Jak lyže do nosiče umístit?

Lyže, respektive snowboardy, se vždy snažte do nosiče uchytit tak, aby se při jízdě nemohly pohybovat. Z aerodynamických důvodů se doporučuje lyže nebo běžky umisťovat do nosiče tak, aby jejich špičky mířily dozadu směrem ke kufru auta. V opačném případě může vybavení vibrovat, riskujete i jeho poškození a o něco se zvýší spotřeba vozu.

Je lepší střešní nosič, nebo box?

Zatímco nosiče lyží jsou uzpůsobeny výhradně k přepravě lyží, případně běžek a snowboardů, střešní boxy využijete po celý rok. Přepravovat v nich kromě lyžařského vybavení můžete zavazadla na letní dovolenou, slunečníky nebo třeba dětský kočárek. Velkou výhodou je, že přepravovaný náklad je v boxu krytý a nehrozí tak jeho znečištění nebo poškození.

Jedete na hory? Vybavte se střešním nosičem lyží!

Na závěr: Pokud se chystáte na hory do zahraničí, určitě si před cestou nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Zvláště v této době by se léčebné výlohy mohly výrazně prodražit. To nejvýhodnější si můžete najít pomocí kalkulačky cestovního pojištění.