Novinky v povinném ručení

Povinné ručení je zákonem vyžadovaná povinnost každého majitele motorového vozidla. Víte ale, na co všechno se pojistné plnění vztahuje? Připravili jsme pro vás článek s obecnými informacemi a novinkami pro letošní rok.

Ocenění Světové auto roku 2020

Co kryje povinné ručení?

Povinné ručení, oficiálně pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, musí mít uzavřené každý majitel motorového vozidla, které stojí nebo jezdí po veřejné komunikaci. Z povinného ručení se platí případné škody, které byste jako viník způsobil cizím osobám při dopravní nehodě (ne na vlastním vozidle – na to je havarijní pojištění). I když je povinné ručení legislativně nutné, můžete si vybrat pojišťovnu i produkt podle svého uvážení. Srovnání povinného ručení vám snadno poskytnou internetové srovnávače. Jednotlivé nabídky se liší zejména ve výšce pojistných limitů za materiální a zdravotní škody – u obou je minimální hranice 35 milionů Kč – v rozsahu služeb a možnostech připojištění.

Jak vybírat povinné ručení

Pojistné limity vybírejte raději vyšší, než je státem požadované minimum. Při komplikovanějších nebo hromadných nehodách by vám minimální limit nemusel stačit a vy byste pak museli zbytek škod zaplatit z vlastních zdrojů. Při výběru ideálního pojištění automobilu nebo motorky také sledujte nabízené služby pojišťovny – asistenční linku, pomoc s odtahem či možnosti připojištění jen některých situací. Doplňková pojištění se nejčastěji sjednávají na střet se zvěří, prasknutí skla nebo úrazové pojištění. Můžete si také výhodně založit povinné ručení dohromady s havarijním – dostanete slevu a navíc budete mít kryté škody i na vlastním vozidle. Dokladem povinného ručení je zelená karta, kterou byste měli mít při řízení vždy u sebe.

Novinky týkající se povinného ručení

Některé řidiče nepotěší mírný nárůst cen povinného ručení – cca o 3 %. Pojišťovny však nebudou zdvihat cenu plošně, pouze vyberou rizikové skupiny řidičů, kterým finální poplatek za pojištění vozidla mírně navýší. Ti, kteří jezdí obezřetně a bez nehod, se zdražení bát nemusí. Připlatí si však mladí řidiči do 25 let, lidé žijící ve velkých městech, majitelé vozů s velkým objemem nebo pojistníci firemních či nákladních vozů. Zdražení je podle pojišťoven nutné kvůli častějším škodám i kvůli nárůstu cen v autoservisech.

Smlouvu pravidelně porovnávejte s ostatními nabídkami

Ideální povinné ručení za vás uhradí veškeré škody, které byste mohli způsobit v dopravním provozu. Při jeho výběru se zaměřte zejména na pojistné limity a rozsah služeb a připojištění. Svou smlouvu pravidelně porovnávejte na srovnávacích portálech – můžete najít lepší služby za stejně nebo méně peněz. Plánované navýšení ceny povinného ručení se týká rizikových skupin řidičů. Částka za pojistku se jim zvedne asi o 3 %.