Pojistěte si vlastní vozidlo, a ještě na tom ušetřete

Povinné ručení není tím jediným pojištěním, které můžete využít v silničním provozu. Zvolte produkt, s nímž se budete chránit nejenom v okamžiku, kdy způsobíte nehodu někomu cizímu. Dejte přednost také ochraně vlastního majetku. Využijte havarijní pojištění.

Hned na úvod je vhodné zmínit hlavní rozdíly mezi oběma typy pojištění. Povinné ručení je zákonem vyžadováno. Jde o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a musí jej mít každý vlastník automobilu pohybující se po silničních komunikacích. Hrazeny jsou z něj škody na majetku či zdraví třetích osob.

Kdežto havarijní pojištění je dobrovolným pojistným produktem. Právě z něj jsou vypláceny škody vznikající na vašem automobilu.

Havarijní pojištění se vyplatí

Je zřejmé, že náklady na havarijní pojištění jsou vyšší nežli na povinné ručení. Vše ale vypadá trochu jinak, než se může na počátku zdát. Pokud chcete lepší ochranu na silnicích, je třeba k pojištění odpovědnosti z provozu vozidla připočíst také nejrůznější připojištění.

• Střet se zvěří
  • Odcizení
  • Živelné pohromy
  • Odpovědnost

Takové povinné ručení jistě získává na ceně. Když jej však porovnáte s běžným havarijním pojištěním zjistíte, že je téměř stejně drahé. Jenže, havarijní pojištění zahrnuje i havárii a vandalismus. Takže za téměř stejnou cenu můžete splnit nejenom zákonnou povinnost, ale pojistíte si také vlastní vozidlo.

Jak ušetřit na havarijním pojištění?

Jestliže nechcete za havarijní pojištění platit více než musíte, stačí se držet několika základních pravidel. Snažte se sjednávat tento typ pojistky vždy v kombinaci s povinným ručením. Tím docílíte prvního zvýhodnění z pohledu pořizovacích nákladů.

Dalším faktorem ovlivňujícím cenu je to, v jaké výši bude vaše spoluúčast při řešení jakékoliv škody. Čím nižší spoluúčast, tím více zaplatíte na havarijním pojištěním. Mezi ostatní rozhodující aspekty patří následující.

• Využívejte pouze takové krytí, které pro vás má význam. Ne pro každého je vhodná varianta All Risk pokrývající naprosto vše.
  • Cena se odvíjí také od zabezpečení dopravního prostředku. Automobily s vyhledávacím systémem mají nižší náklady na havarijní pojištění.
  • Porovnávejte ceny pojištění každý rok a nebojte se přecházet od pojišťovny k pojišťovně, popřípadě měňte zvolené varianty produktů.

Základem úspěchu při výběru povinného ručení nebo havarijního pojištění je důkladné srovnání jednotlivých nabídek. A právě s tím vám pomohou moderní srovnávače na internetu, jedním z nich je například www.okfin.cz. Na jediném místě můžete porovnat vícero nabídek naráz a zvolené řešení si objednáte online. I s tímto krokem se totiž pojí další zvýhodnění a slevy. V dnešní době není třeba platit za havarijní pojištění více, než musíte.