Jak se zachovat při dopravní nehodě a co se bude dít poté?

Je jen málo lidí, kteří za svůj život nezažijí karambol na silnici nebo dopravní nehodu. Někdy se to stane vinou vaší nepozornosti, jindy za to může někdo jiný nebo souhra náhod. Vždy je ale dobré vědět, jak se při dopravní nehodě zachovat.

Co dělat při lehčích nehodách

V případě, že došlo k lehčí nehodě, jejímž následkem je například „jen ťuklé“ auto, pak proces není nijak složitý. Povinnost hlásit dopravní nehody policii mají účastníci jen v případě, že škoda přesáhne sto tisíc korun, při smrti nebo zranění některého z pasažérů nebo v případě, že je způsobena škoda na majetku třetích osob. Pokud v této situaci nejste, pak stačí, když si mezi sebou účastníci nehody určí viníka, vyplní písemně evropský záznam o nehodě (povinná výbava vozu) a ten oba podepíšou. Pokud je to možné, vše si vyfoťte, zajistěte důkazy, případně si vezměte kontakty na svědky. Poté je třeba nahlásit pojistnou událost pojišťovně, s níž můžete také konzultovat vše potřebné. K tomu slouží asistenční linky pojišťoven. Pokud u sebe nemáte jejich telefonní číslo, můžete volat na 1224, kde vám pomůžou vše dořešit. Pokud jste v situaci na straně poškozeného, nezapomeňte si poznačit především jméno, příjmení, bydliště řidiče (který byl označen za viníka nehody), typ a SPZ vozidla, pojišťovnu a číslo zelené karty.

Jestliže jste viníkem nehody, pak poskytněte poškozenému všechny potřebné údaje pro jeho uplatnění práva na náhradu škody. Poté neprodleně oznamte škodu své pojišťovně. V případě, že chcete uplatnit nárok na náhradu škody, můžete tak učinit u pojišťovny viníka, kde popíšete, specifikujete a prokážete vzniklou škodu. O zbytek se postará pojišťovna.

TIP: Při výběru vozu volte vždy maximální bezpečí pro sebe, své spolucestující i jiné účastníky provozu. Dodržujte pravidelné prohlídky v autorizovaném servisu a využívejte asistenční systémy, kterými bývají vybavené nejen nové, ale i starší ojeté vozy.

Co dělat jste-li účastníkem nebo svědkem vážnější nehody

V případě, že se jedná o vážnější nehodu s rozsáhlejšími následky, škodou nebo zraněními, pak je třeba se chovat tak, aby vaším chováním nedošlo ještě ke zhoršení situace a aby byla poskytnuta maximální pomoc zraněným. Pokud řídíte, zastavte auto, vypněte motor, zapněte výstražná světla a oblečte si reflexní vestu. Vystupte z vozu tak, abyste sami sebe neohrozili, a poté zamezte tomu, aby se nehoda neřetězila dále. To znamená především umístit výstražný trojúhelník. V případě, že s vámi v autě někdo cestuje, zajistěte, aby se všichni dostali do bezpečné zóny, kde je nebude nic ohrožovat (například za svodidla). Poté je třeba zavolat pomoc telefonátem na linku 112 a následovat pokyny dispečera: popsání situace, vyproštění zraněných, poskytnutí první pomoci a zabezpečení místa nehody, aby do příjezdu záchranných složek nedošlo k dalšímu poškození požárem, zkratem nebo potopením do vody. Nedělejte nic, co by mohlo ztížit vyšetřování nehody, a podle pokynů vyčkejte na příjezd záchranných složek, které vás poté budou dále instruovat.

Podle závažnosti nehody se určuje, zda došlo „pouze“ k přestupku nebo k trestnému činu. V případě přestupku bude viníka čekat postih za porušení pravidel silničního provozu, které bylo příčinou nehody, k tomu se bude stejně jako v případě lehčích nehod řešit náhrada škody pojišťovnou. V případě vážnějších nehod s vážnějšími důsledky se ve správním řízení stanovuje postih pro viníka a zároveň způsob finanční pomoci poškozeným nebo pozůstalým. V případě, kdy někdo zavinil smrt někoho z účastníků nehody, právní předpisy umožňují pozůstalým získat několik druhů finanční pomoci: odškodnění, pokrytí nákladů na vypravení pohřbu, případně výživné. Vše záleží na okolnostech, průběhu a následcích nehody.