aktuálně: 37 uzavírek, 9 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ford odhalil novou generaci luxusního sedmimístného modelu Galaxy

9. dubna 2015
Ford Galaxy

Vzhled vozu se řídí aktuálním designovým stylem značky Ford, pro nějž je typické sofistikované pojetí masky chladiče v kombinaci s protaženými světlomety. Galaxy nabízí sedm plnohodnotných sedadel a jako první vůz své třídy umožňuje sklápění i vyklápění sedadel ve třetí řadě stiskem tlačítka.

K vyššímu cestovnímu komfortu přispívají přední multifunkční sedadla s masážní funkcí, ale také zadní náprava „Integral Link“ přinášející tišší a plynulejší jízdu.

Nový Ford Galaxy usnadňuje řízení v městském provozu i na dálnici prostřednictvím několika pokročilých technologií: Inteligentní omezovač rychlosti sleduje dopravní značení a reguluje rychlost jízdy tak, aby řidič nevědomky nepřekročil limit platný v právě projížděném úseku. Předkolizní asistent s funkcí ochrany chodců zaznamenává chodce ve vozovce nebo v její blízkosti a začne automaticky brzdit, pokud vyhodnotí riziko střetu jako bezprostřední a řidič nezareaguje na varování. Automatická dálková světla s ochranou proti oslnění ostatních řidičů upravují světlo tak, aby neomezovalo protijedoucí řidiče, přitom ale zachovávají maximální osvětlení ve zbytku prostoru před vozem. Adaptivní řízení upravuje převod řízení v závislosti na rychlosti jízdy.

Ford Galaxy

Nový Ford Galaxy umožňuje přizpůsobit konfiguraci vnitřního prostoru aktuálním potřebám ještě snadněji než dosud. Všech pět sedadel ve druhé a třetí řadě lze totiž sklopit do podlahy stiskem tlačítka na ovládacím panelu, který se nachází přímo v zavazadlovém prostoru. Jako první model své třídy umožňuje Galaxy sedadla tlačítkem také vyklopit zpět do vztyčené polohy. Plochá podlaha usnadňuje manipulaci s těžkým nebo objemným nákladem. Při přepravě většího počtu osob zákazníci ocení možnost nezávislého posouvání a naklápění sedadel ve druhé i třetí řadě. Pod podlahou zavazadlového prostoru se nachází skrytá přihrádka s objemem 20 litrů.

Odkládací kapsy ve dveřích pojmou láhev o objemu 1,5 l, zatímco do schránek pod sedadly lze uložit přenosný počítač, knihy nebo občerstvení na cestu. Další odkládací schránky se nacházejí na horní ploše palubní desky a v konzole mezi předními sedadly. Širokoúhlé vnitřní zpětné zrcátko umožňuje rodičům mít i během jízdy přehled o tom, co se děje na zadních sedadlech. K využitelnosti vnitřního prostoru přispívá mimo jiné prostorově úsporná konstrukce sedadel. Cestující na druhé a třetí řadě mají k dispozici o 10 mm více prostoru než v předchozím Fordu Galaxy a zejména na třetí řadě je více místa než ve srovnatelných modelech konkurenčních výrobců.

Díky konvenční konstrukci bočních dveří těží cestující také z větší vnitřní šířky interiéru ve výšce loktů i ramen. I cestující ve třetí řadě mají po ruce odkládací přihrádky a držáky nápojů. Nastupování dozadu usnadňují sedadla ve druhé řadě s funkcí easy-entry, která umožňuje jejich sklopení a odsunutí jediným plynulým pohybem. Přední multifunkční sedadla s funkcí aktivní masáže snižují svalovou únavu zejména během dlouhých cest. Na jejich vývoji se podíleli i lékaři. Stehna, hýždě a spodní záda cestujících jemně masíruje soustava 11 masážních polštářků. Tato sedadla jsou seřiditelná v osmi směrech a mají vyhřívání i odvětrávání. Při otevření dveří se bočnice sedáku vyfouknou, aby usnadnily vystupování.

Ford Galaxy

Přední opěrky hlavy lze nastavovat jak výškově, tak podélně. Ve dvou osách je seřiditelný rovněž volant, a to i elektricky. Poprvé Ford nabízí Galaxy také s vyhříváním volantu. Optimální teplotu vzduchu zajišťuje zdokonalená ventilační a klimatizační soustava, kterou Ford poprvé uplatnil v novém Mondeu. Umožňuje rychlejší výměnu vzduchu v kabině, dokáže udržet nižší teplotu a je tišší. Cestující vzadu si nyní mohou upravit nastavení klimatizace nezávisle na nastavení dvou zón vpředu. K zachování příjemné teploty za slunečného počasí přispívá rovněž speciální tónování skel blokující ultrafialové paprsky.

Nová zadní náprava „Integral Link“ s odlehčenými hliníkovými komponenty přináší výrazné zvýšení kultivovanosti a jízdního komfortu. Při kontaktu s nerovnostmi vozovky, například při najetí na hranu výmolu, totiž ponechává zadním kolům více volnosti pohybu v podélném směru než tradiční zavěšení. Stejné řešení Ford použil již na novém Mondeu a novém S-MAXu. Zadní náprava může být opatřena také systémem samočinného vyrovnávání světlé výšky bez ohledu na aktuální zatížení. Použití protihlukové izolace v zakrytování spodních partií vozu, podbězích kol a dveřích v kombinaci s vyšším podílem uzavřených profilů v konstrukci karoserie vedlo ke snížení hladiny hluku v prostoru pro cestující. Tzv. „akustické sklo“ v čelním okně i bočních oknech snižuje úroveň aerodynamického hluku.

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >