Continental na veletrhu CES 2015 představil nejvýznamnější produkty

15. ledna 2015
eHoriozon

Stěžejní inovací Continentalu pro letošní veletrh CES je dynamický elektronický horizont (eHorizon). Ve spolupráci s IBM a lokační cloudovou společností HERE mění digitální mapu na vysoce přesný a neustále aktualizovaný senzor, který lze využít nejen k pouhé navigaci.

„Díky systému eHorizon dokážeme do digitální mapy zahrnout aktuální události na trase, jako jsou povětrnostní podmínky, dopravní situace nebo stavební práce a zpřístupnit tyto informace elektronickým systémům vozidla. Dynamický systém eHorizon ve skutečnosti promění vozidla na pohyblivé senzory, které na silnici nepřetržitě vyměňují data s cloudem,“ řekl Helmut Matschi, člen výkonné rady společnosti Continental a ředitel divize pro interiéry.

Technologie eHorizon byla na veletrhu CES zásadní novinkou, i přesto Continental v Las Vegas navíc demonstroval, jak mohou cloud využívat i další systémy. Ty začínají připojeným řízením energie pro hybridní systém 48 Volt Eco Drive, který během jízdy volí nejúčinnější provozní strategie, zahrnující i vysoce automatizované řízení. Technologie eHorizon je v tomto případě potřebná k tomu, aby se vozidlo mohlo „dívat tzv. za roh“.

Starlink

Nejnovější telematický modul podporující technologii LTE zabezpečuje servis pro systém STARLINK zabudovaný např. ve vozech Subaru. Nabídka služeb dostupných pro majitele vozů Subaru bude postupně zahrnovat nalezení odcizeného vozidla, automatické oznámení nehody, dálkové ovládání vozidla jako zamykání/odemykání pomocí chytrého mobilního telefonu a měsíční zprávu o stavu vozidla. Zákazníci budou mít díky nim přehled o hlavních funkcích vozu. Dynamika trhu s konektivitou podle společnosti Continental ukazuje, jak důležitými se tyto funkce pro řidiče na celém světě stávají, a že technologie společnosti Continental jsou připravené tuto potřebu naplnit.

Chytré hodinky

Pro společnost Continental začíná připojení již před vozidlem. „Umožňujeme řidičům využívat známá spotřební elektronická zařízení k ovládání integrálních funkcí vozidla. Na veletrhu CES jsme například demonstrovali, jak dokážeme proměnit chytré hodinky na autoklíč s dálkovým ovládáním,“ uvedl Matschi.

Novinka využívá technologii Bluetooth k připojení nejnovějšího obousměrného dálkového ovladače, známého i jako klíč Gateway, který funguje coby rozhraní mezi vozidlem a chytrými hodinkami pro přenos dat do vozidla. Hodinky jsou používány jako ovládací zařízení. Pomocí aplikace může řidič odemknout nebo zamknout vozidlo či jednoduše vyměnit další informace prostřednictvím displeje.