aktuálně: 93 uzavírek, 49 nehod

Nová ŠKODA Fabia: Promyšlený malý vůz s prostorným interiérem

27. srpna 2014
Škoda Fabia

ŠKODA Fabia nabízí dostatek místa pro cestující i jejich zavazadla. Interiér je o něco delší a širší než dosud, řidič a spolujezdec budou mít také více místa nad hlavou. Ačkoli je nová ŠKODA Fabia o 8 mm kratší než její předchůdkyně, vzrostla o 8 mm délka interiéru na současných 1.674 mm. Vzrostla i šířka interiéru ve výši loktů, a to na 1.401 mm vpředu (plus 21 mm), resp. na 1.386 mm (plus 2 mm) vzadu.

Zavazadlový prostor je největší ve svém segmentu. Pojme 330 litrů, to je o 15 litrů více než dosud a podstatně více než nabízí relevantní konkurence. Při sklopených zadních sedadlech vzroste objem zavazadlového prostoru až na 1.150 litrů. Díky otvoru, širokému 1.098 mm, pátým dveřím, které se otevírají do výšky 1.915 mm, a nízkému prahu zavazadelníku (659 mm nad zemí) se zavazadla také snadno nakládají. Ložná plocha je široká 960 mm, je tedy o 2 mm širší než u předchozí generace.

Škoda Fabia

‚Simply Clever‘ – tento slogan naplňuje nová ŠKODA Fabia naprosto dokonale. V nabídce je v závislosti na výbavě a přáních zákazníků až devět nových ‚Simply Clever‘-prvků.

Poprvé ve voze značky ŠKODA bude v novém modelu Fabia využita technologie MirrorLink™, která přenáší aplikace chytrého telefonu na displej palubního zábavně-informačního systému. Zcela novou kvalitu tím získá například využívání navigačního softwaru nebo poslech hudby ve voze. Propojení je rychlé a jednoduché. Stačí spojit smartphone a systém Bolero pomocí USB-kabelu, aktivovat na rádiu modus MirrorLink™ a aplikace, certifikované pro MirrorLink™, už se zobrazují na obrazovce palubního systému.

Velmi užitečná je také další funkce SmartGate, která s využitím speciálních aplikací umožňuje zobrazovat konkrétní údaje o vozidle, jako je spotřeba paliva, průměrná rychlost, náklady apod. na obrazovce chytrého telefonu. Data jsou přenášena bezdrátově pomocí Wi-Fi technologie.

Škoda Fabia

Fabia dostane poprvé také škrabku na led ve víčku palivové nádrže. Do nového držáku multimediálních zařízení ve středovém panelu lze uložit mobilní telefon, smartphone, nebo iPod. Pro reflexní vestu, která je v mnoha zemích předepsanou součástí povinné výbavy, je určena odkládací přihrádka ve výplni dveří řidiče. Pro výplně bočních dveří je k dispozici i nádoba na odpadky. Nejrůznější drobnosti pojmou síťové kapsy na vnitřních stranách předních sedadel. Vůz má také více odkládacích míst pro láhve s nápoji. Do obou zadních dveří se vejde po jedné 0,5litrové lahvi. Odkládací schránka před sedadlem spolujezdce pojme navíc také 1litrovou láhev. Nová ŠKODA Fabia teď nabízí místo až pro sedm lahví: v obou předních dveřích, v obou zadních dveřích, ve středovém panelu a ve schránce před sedadlem spolujezdce.

Nová ŠKODA Fabia zaujme i řadou dalších ‚Simply Clever’-řešení, která se osvědčila už ve druhé generaci tohoto modelu. Mezi ně patří například držák parkovacích lístků sériově instalovaný na vnitřní stranu sloupku A nebo volitelně dodávané háčky na zavěšení tašek v zavazadlovém prostoru. V rámci síťového programu, rovněž dodávaného na přání, zajistí pořádek v zavazadlovém prostoru dvě upevňovací sítě. Odkládací plato lze vedle výchozí pozice využít také jako horizontálně umístěnou zvýšenou podlahu, nebo jej lze vertikálně zasunout za zadní opěradlo. Pro zavazadlový prostor je na přání dodávána také flexibilní přihrádka, zajišťující předměty, které by se v zavazadlovém prostoru jinak volně povalovaly. ‚Simply Clever’ je také „Corner“ funkce mlhových světlometů (odbočovací světlo).