Zákruta.cz  >  Magazín  >

Kia Sorento 3. generace

11. srpna 2014
Kia Sorento

Nové Sorento je delší, nižší a širší než předchůdce a rovněž nabízí delší rozvor náprav. Staví na úspěšné koncepci odcházející verze, a tak zákazníkům nabídne prémiový vzhled i celkový dojem, více prostoru a bezpočet pokrokových funkcí.

Díky charakteristickým designovým prvkům značky a vyspělejšímu vzhledu je možné nové Sorento rozpoznat již letmým pohledem. Nové ztvárnění je odvozeno od současné generace a začleňuje svěží optické prvky inspirované konceptem Kia Cross GT, jenž se poprvé představil v roce 2013 na autosalonu v Chicagu. Z předchozí generace si model vypůjčil dlouhou kapotu a charakteristické zpracování širokých D-sloupků karoserie.

Kia Sorento

Ztvárnění exteriéru nového Sorenta mělo na starosti vlastní návrhářské studio Namyang v Koreji; nemalou měrou se však podílela i další návrhářská studia značky, ať již v německém Frankfurtu nebo kalifornském Irvine.

Přední partie nového Sorenta zaujmou větší a vzpřímenější tygří maskou chladiče s nápadnějším prostorovým rastrem ve tvaru diamantu a dále dlouhými dozadu protaženými světlomety. K dravějšímu vzhledu vozu přispívá nižší linie střechy, výše posazená okenní čára a atletické křivky kolem blatníků v zadní části.

Eleganci podtrhuje nárůst celkové délky (+95 mm na 4 780 mm)* a pokles výšky o 15 mm (nyní 1 685 mm). Ke zvětšení prostoru pro cestující ve všech třech řadách pak přispělo prodloužení rozvoru o 80 mm (nyní 2 780 mm).

Kia Sorento

Viceprezident skupiny zahraničního marketingu z Kia Motors Corporation Soon-Nam Lee uvedl: „Ponechali jsme dosavadní název kvůli mimořádnému úspěchu odcházejícího modelu, avšak zcela nové Sorento bylo kompletně přepracováno z designového i konstrukčního hlediska, a zákazníky proto může překvapit svým důkladně modernizovaným vzhledem, širokou škálou nových prvků komfortní i bezpečnostní výbavy, stejně tak jako větším prostorem, vyšším jízdním pohodlím a lepší ovladatelností.“

Zcela nová Kia Sorento se koncem srpna představí veřejnosti v Koreji; evropská premiéra se uskuteční ve čtvrtek 2. října 2014 v rámci pařížského autosalonu.