Kia Motors uvádí na trh nové kompaktní SUV Soul

7. dubna 2014
Kia Soul

Vnější podobnost mezi novým Soulem a konceptem Track’ster představeným poprvé v roce 2012 je zřetelná. Od konceptu pochází velký lichoběžníkovitý spodní otvor pro přívod vzduchu. Rovněž mlhové světlomety, umístěné velmi nízko až u krajů karoserie. Charakteristická maska chladiče Kia byla přepracována, aby se více podobala konceptu a zároveň ladila s ostatními modely produktové řady Kia.

Na přepracované struktuře karoserie připadá nyní 66 % na ultravysokopevnostní a vysokopevnostní oceli. Spoje v oblasti přepážky mezi motorovým prostorem a interiérem, horní a spodní části střešních sloupků B a mezi střešními sloupky C jsou výrazně pevnější. Výsledkem je zvýšení torzní tuhosti o 29 % v porovnání s předchozím modelem. Díky použití ultravysokopevnostní oceli jsou střešní sloupky A o 20 mm užší, což zlepšuje výhled z vozu.

Přední náprava se vzpěrami McPherson je nyní uložena v pomocném rámu se čtyřmi lůžky, které lépe izolují interiér od vibrací a minimalizují přenos rázů od podvozku. Převodka řízení byla posunuta více dopředu, což zlepšilo reakci řízení a potlačilo přenos rázů do volantu. Zadní tlumiče jsou delší a umístěny ve svislé poloze, aby umožnily delší dráhu propružení a zvýšily jeho celkový komfort.

Zákazníci budou mít na výběr nejnovější verze zážehových a vznětových motorů Kia GDI a CRDi o objemu 1,6 litru v kombinaci s šestistupňovými mechanickými nebo samočinnými převodovkami.

Nový Soul nabízí řadu nových prémiových prvků výbavy, mezi něž patří přední světlomety LED pro denní svícení a zadní světla LED, xenonové světlomety, bezklíčový přístupový systém a spouštění motoru tlačítkem, automatická klimatizace, prémiový audiosystém Infinity, navigační systém s 8“ displejem, tempomat, kožené čalounění, odvětrávaná sedadla vpředu, vyhřívaná sedadla vpředu a vzadu, panoramatické skleněné střešní okno a řada dalších.

Nová Kia Soul může být vybavena řadou bezpečnostních a praktických prvků, díky nimž získá tato novinka charakter „velkého vozu“. Mezi takovéto prvky patří: asistent dálkových světlometů (první aplikace ve voze značky Kia v Evropě), chytrý parkovací asistent SPAS (Smart Parking Assist System), nyní s funkcí automatického řízení při paralelním i kolmém parkování, systém varování při opuštění jízdního pruhu LDWS (Lane Departure Warning System).