Zákruta.cz  >  Magazín  >

Současní mladí řidiči více riskují a prospěl by jim dodatečný výcvik

5. ledna 2014
llustrační fotografie | FOTO: People For Net a.s.

Podle průzkumu provedeného výrobcem pneumatik Goodyear EMEA a Evropskou asociací autoškol (EFA) mezi 2334 instruktory autoškol pocházejících z 12 evropských zemí více než polovina z nich (51 %) věří, že dnešní mladí řidiči (do 25 let) potřebují více výcviku než předcházející generace.

Začínající řidiči si přitom nejsou nevědomi svých sklonů k riskování při řízení. V roce 2012 Goodyear provedl výzkum mezi začínajícími řidiči a odhalil, že dvě třetiny porušují rychlostní limity a téměř dvě pětiny (39 %) porušují dopravní značení nebo signalizaci.

Hlavní příčiny nebezpečného řízení

V Evropě je dvakrát pravděpodobnější, že mladí řidiči budou účastníky nehody než jakákoli jiná věková skupina. Dle instruktorů autoškol jsou hlavními příčinami nebezpečného řízení mezi mladými Evropany:

- nedostatek povědomí nováčků o možných následcích nehod (65 %)

- nedostatek zkušeností (62 %)

- odvádění pozornosti mobilními telefony (50 %)

- užívání drog a alkoholu (49 %)

- klam nesmrtelnosti (51 %)

- rozptylování hlasitou hudbou (21 %)

- popkulturní glorifikace nebezpečné jízdy (33 %)

Převaha jednotlivých faktorů odvádějících pozornost u mladých řidičů se v různých evropských zemích liší: francouzští instruktoři uvádějí, že nejvíce přispívá k neopatrné jízdě nováčků užívání drog a alkoholu (85 %), zatímco v Polsku instruktoři tvrdí, že tlak vrstevníků je největší příčinou nebezpečné jízdy mezi mladými lidmi (73 %). Za nejčastější důvody nezodpovědného chování při řízení u mladých Čechů považují instruktoři nedostatečné zkušenosti (48 %) a pocit nezranitelnosti či dokonce nesmrtelnosti za volantem (54 %). Naopak mobilní telefon jako důvod odvádění pozornosti od řízení uvádí pouze 22 % dotazovaných českých instruktorů, což je nejméně z celé Evropské unie (50 %) .