Dvě světové premiéry ŠKODA na autosalonu ve Frankfurtu

13. září 2013
ŠKODA Rapid Spaceback

Kompletní modelová paleta tak v současnosti čítá celkem sedm řad. ŠKODA AUTO letos uvede na trh osm nových nebo přepracovaných modelů a do roku 2018 chce zvýšit své prodeje na minimálně 1,5 milionu vozů ročně. V prvních sedmi měsících roku 2013 dodala značka svým zákazníkům na celém světě 534 300 vozů.

ŠKODA Rapid Spaceback: Nová třída mezi kompaktními hatchbacky. ŠKODA Rapid Spaceback zaujme aplikací nového designového jazyka značky ve spojení s výrazně individualistickým charakterem. Ve srovnání s konvenčními hatchbacky působí mladoboleslavská novinka z bočního pohledu podstatně delším dojmem. Na přání může Rapid Spaceback nabídnout řadu možností individualizace, mimo jiné velkou panoramatickou prosklenou střechu a páté dveře s prodlouženým sklem. Příď modelu nese charakteristické prvky nových vozů ŠKODA: nové logo na prominentním místě na kapotě, výraznou masku chladiče, světlomety a mlhovky uspořádané do tvaru čtyřlístku. Záď má výraznou horizontální orientaci a zdobí ji sdružené svítilny s typickým prvkem značky ŠKODA: do tmy svítí písmenem C.

Interiér působí svěžím a mladistvým dojmem. S modelem Rapid Spaceback přichází nové tříramenné volanty, potahové látky a dekorační lišty. Vedle výrazného stylu přesvědčí interiér také dostatkem prostoru pro posádku. Cestující si mohou užívat největšího místa před koleny a nad hlavou vzadu v této třídě. Na špičce je také zavazadlový prostor s objemem 415 až 1 380 litrů.

ŠKODA Yeti

Důkladně přepracovaná ŠKODA Yeti – nyní ve dvou designových variantách. Po rozsáhlém přepracování dostala ŠKODA Yeti zcela novou podobu přední a zadní části, která odpovídá novému tvarosloví značky. Současně s celkovou modernizací se představuje i druhá, samostatná designová linie. Kompaktní SUV se tak v budoucnu bude prodávat nejen jako Yeti, určený zejména pro provoz ve městě, ale jako Yeti Outdoor laděný pro cesty do přírody. Zatímco „městský“ Yeti má nárazníky, boční ochranné lišty nebo prahy dveří lakované v barvě karoserie, varianta Outdoor je má černé.

V obou variantách zaujme ŠKODA Yeti širokými možnostmi konfigurovatelnosti. Na výběr je sedm motorů; pohon předních, nebo všech kol s mezinápravovou spojkou Haldex páté generace; ručně řazené převodovky nebo dvouspojková ústrojí DSG. K tomu má vůz i nová kola z lehké slitiny a nové prvky designu interiéru, jako jsou tříramenné volanty, nové potahové látky nebo dekorační lišty. Nechybí ani technické novinky: jako vůbec první vůz značky ŠKODA může být Yeti vybaven parkovací kamerou.