Začíná sezona zimních pneumatik

15. října 2012
llustrační fotografie | FOTO: People For Net a.s.

V těchto dnech opět začíná sezona zimních pneumatik. Letošní rok bude pro prodejce i zákazníky specifický tím, že nově vstupuje v platnost povinnost štítkování pneumatik. Jak se prozatím jeví, výrobci jsou na tuto skutečnost dobře připraveni. Zajímavé nabídky mají však pro motoristy také servisy a prodejci automobilů.

Současné počasí v podobě ranních teplot atakujících nulu a odpoledních pohybujících se kolem 10 °C představuje ten nejvyšší čas pro přezutí letních pneumatik na zimní. Zkušenosti z předchozích let ukazují, že v používání zimních pneumatik jsou čeští řidiči poměrně zodpovědní, letos však na ně při výběru nových pneumatik čeká překvapení v podobě štítků na pneumatikách. Od 1. listopadu platí pro všechny prodejce povinnost označovat pneumatiky vyrobené po 1. červenci 2012 standardizovaným štítkem informujícím o třech klíčových parametrech pneumatiky – valivém odporu, přilnavosti na mokru a hlučnosti.

Výrobci ale současně varují před výběrem pneumatik založeným pouze na hodnotách uvedených na štítku. „Je potřeba si uvědomit, že štítek podává informace pouze o třech parametrech pneumatiky. V případě nezávislých testů je však pneumatika hodnocena na základě 15 různých kritérií a my jako výrobce testujeme u pneumatiky dokonce 50 parametrů. Navíc u zimních pneumatik chybí na štítku kategorie, která by vypovídala o zimních vlastnostech pneumatiky,“ popisuje nástrahy štítků Katarína Ardová, cluster marketing coordinator z českého zastoupení předního výrobce pneumatik společnosti Goodyear Dunlop.

Na začátku loňské zimní sezony motoristy zaskočil nedostatek pneumatik, zejména prémiových značek. Ničeho podobného se však řidiči letos bát nemusí. „Podle našich informací je letos na trhu pneumatik dostatek. Nicméně i přesto může dojít ke krátkodobému výpadku dostupnosti určitého rozměru, proto by motoristé neměli otálet s nákupem“ dodává Katarína Ardová.