Trojice osob zadržena během zkoušek v autoškole

29. září 2008

Policisté podezřívají trojici osob z korupčního jednání v souvislosti s ovlivňováním závěrečných zkoušek.

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování se v uplynulých měsících zabýval podezřením na trestnou činnost skupiny osob, která měla zajišťovat bezproblémové získání řidičských průkazů několika žadatelům v jedné autoškole na Plzeňsku.

Policisté dne 24. září 2008 obvinili dva muže (41 a 44 let), kteří působili v pozicích učitele autoškoly a zkušebního komisaře Městského úřadu v Nepomuku, z trestných činů přijímání úplatku (§ 160 odst. 1, 3 trestního zákona) a zneužívání pravomoci veřejného činitele (§ 158 odst. 1 trestního zákona). Současně s nimi obvinili i 48letou ženu, která pracovala jako tlumočnice, z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele ve formě účastenství.

Trestná činnost měla spočívat v tom, že učitel autoškoly minimálně v jednom případě, který byl zadokumentován v květnu tohoto roku, předem vybral od každého ze čtyř žadatelů o řidičské oprávnění (všichni občané Spolkové republiky Německo) finanční částku 300 Euro jako úplatek za bezproblémový průběh zkoušek z předpisů o provozu na pozemních komunikacích a ze zdravotnické přípravy. Tuto částku následně předal zkušebnímu komisaři dopravního odboru městského úřadu. Při následných zkouškách pak zkušební komisař ve spolupráci s tlumočnicí sdělovali zkoušeným cizincům správné odpovědi tak, aby při zkoušce uspěli. Učitel autoškoly přitom hlídal vchodové dveře kvůli příchodu případné kontroly. Cizinci, kteří měli přechodný pobyt na území ČR, tak řešili situaci, kdy jim byl např. v zahraničí zadržen řidičský průkaz nebo když chtěli mít záruku bezproblémového absolvování autoškoly.

Trojice těchto osob byla zadržena dnes v dopoledních hodinách při provádění zkoušek z předpisů o provozu na pozemních komunikacích. Zkušební komisař a tlumočnice právě prováděli zkoušky a učitel autoškoly byl zadržen, když si na chvíli odskočil pro občerstvení. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Pokud by před soudem bylo jejich jednání prokázáno, hrozí obviněným v krajním případě trest odnětí svobody až na 5 let, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

-ric- ; PČR