aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Otevřel se další úsek dálnice D1 u Kroměříže

24. září 2008

Zlínský kraj má nově otevřený další úsek dálnice D1. ŘSD uvedla 23. září 2008 do provozu nový úsek v délce 7 km z Kojetína do Kroměříže. Nová dálnice nyní pomůže Zlínskému kraji, výhledově se bude jednat o hlavní tah mezi Brnem a Ostravou.

Do provozu uváděné stavby Kojetín - Kroměříž západ a Kroměříž-západ - Kroměříž-východ na dálnici D1 jsou součástí souboru staveb dálnice D1 v úseku Vyškov - Hulín - Přerov - Lipník nad Bečvou, který kromě předmětných úseků zahrnuje stavby Vyškov - Mořice (v provozu od října 2005) a Kroměříž-východ - Říkovice, která je momentálně ve výstavbě. Dále směrem k Lipníku nad Bečvou bude dálnice D1 pokračovat stavbami Říkovice - Přerov a Přerov - Lipník nad Bečvou, kde se napojuje na projekt dálnice D47 Lipník n.B. - Ostrava - Polsko.

Pak bude zcela dokončena D1 v délce 377 km. „Nový úsek Kojetín - Kroměříž bude na zhruba rok osamocen, to znamená bez návaznosti na dálniční síť. Již v příštím roce ale plánujeme dokončit 6,6 kilometru dlouhý úsek Vrchoslavice - Kojetín a tím tak kompletně propojit Prahu s Kroměříží v délce 260 kilometrů,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Doplňuje, že stavba je součástí komplexu dálniční sítě, jejímž hlavním motivem je flexibilní spojení největších českých měst Prahy, Brna a Ostravy.

Nový úsek obsahuje 11 mostů, 2 výjezdy (MÚK) a 3 protihlukové stěny v celkové délce 2900 m.

Úsek kolem Kroměříže je veden v trase severního silničního obchvatu města. V závislosti na šetrnost vůči životnímu prostředí byla vybudována protihluková opatření pro ochranu stávající zástavby. „Cílem je zabránit negativním účinkům dopravy právě v místech s obytnou zástavbou,“ doplňuje Alfred Brunclík.

Informace o stavbě Kojetín - Kroměříž-západ:

Název stavby: 0134.2 Kojetín - Kroměříž-západ

Místo stavby: Zlínský kraj

Cena stavby: 654 268 000 Kč

Délka stavby: 4000 metrů

Informace o stavbě Kroměříž-západ - Kroměříž-východ:

Název stavby: 0134.3 Kroměříž-západ - Kroměříž-východ

Místo stavby: Zlínský kraj

Cena stavby: 875 522 000 Kč

Délka stavby: 3000 metrů

-ric- ; -řsd-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >