aktuálně: 37 uzavírek, 9 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

V zimě na určitých místech jen s dobrými zimními pneumatikami

11. srpna 2008

Ministerstvo dopravy uvádí na pravou míru informace publikované v souvislosti s plánovaným opatřením umístit na vybraných silnicích nové dopravní značky omezující vjezd vozidel nevybavených zimními pneumatikami se správnou hloubkou dezénu.

Hlavním motivem záměru je umístit na vybraných úsecích v období od 1. listopadu do 30. dubna pevné nebo mobilní dopravní značení, které bude omezovat vjezdu vozidel s neodpovídajícími pneumatikami. Omezení se bude týkat osobních vozidel s pneumatikami bez označení M+S (zimní) a zároveň s hloubkou dezénu vzorku pod 4 mm. U nákladních vozidel je tato hranice 6 mm. Hloubka dezénu byla volena po doporučení technických zkušeben vozidel s využitím zkušeností severských zemí Evropy.

Dopravní značení bude umisťováno na úsecích, na kterých je v zimním období a při složitých povětrnostních podmínkách zhoršen pohyb vozidel. Značení bude též mobilní – bude možnost jej přemisťovat podle vývoje povětrnostních podmínek. Umisťováno bude na vhodně volených vybraných úsecích a v časově omezenou dobu v závislosti na povětrnostních podmínkách a průjezdnosti vozovky. Cílem je zabránit dopravním nehodám na silnicích a zamezit tvoření dopravních kolon v důsledku blokování silnic vozidel s nevhodnými pneumatikami.

Ministerstvo dopravy podporuje záměr správců komunikací využívat tohoto značení. Jednoznačně jde o krok v souladu s prevencí v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Zákaz vjezdu pro vozidla s neodpovídajícím vybavením pneumatikami je standardem v severských evropských zemích, kde je tato povinnost zavedena plošně pro všechna vozidla v zimním období. A přínos je jednoznačný: pozitivně ovlivňuje statistiky nehodovosti v těchto státech. V ČR byl vzhledem k odlišným povětrnostním podmínkám volen způsob okamžité úpravy provozu dopravní značkou.

Umisťování dopravního značení bude plně v kompetenci správce komunikace ve spolupráci s policií. Ministerstvo dopravy bude podporovat zveřejňování potenciálních úseků silnic, kde lze očekávat umístění těchto značek.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >