aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Statistiky bodovaných řidičů za dva roky

2. července 2008

Od 1. července 2006 nabyl účinnosti zákon č. 411/2005 Sb., o silničním provozu, který novelizoval zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů.

Novelizace pravidel silničního provozu byla vyvolána zejména nutností zvýšit bezpečnost na pozemních komunikacích, dále v souladu s vládou schválenou Národní strategií bezpečnosti silničního provozu snižovat počet usmrcených a zraněných v důsledku dopravních nehod a v neposlední řadě aktualizovat českou právní úpravu ve vztahu k právu Evropskému společenství.

Na základě výše uvedeného je mj. bodový systém v platnosti již 24 měsíců. Nutno podotknout, že se nejedná o dvojí trestání, nýbrž o administrativní systém, který eviduje, kolikrát se řidič dopustil dopravního přestupku. Zkušenosti ze zahraničí ukázaly, že řidič, který dostane „trestné body“, si příště dává na silnici větší pozor, to bylo a je i cílem tohoto zákona, resp. bodového systému. Tyto zkušenosti se během uplynulého roku (2. roku platnosti) jednoznačně potvrdily, jelikož 88% řidičů, kteří obdrželi „nějaký bod“, se již dále nedopouští přestupků a trestných činů, které jsou zařazeny do bodového hodnocení řidiče.

Před zavedením bodového systému, ale zejména i na jeho začátku, se objevovaly v médiích informace o tom, že bude velká většina řidičů mít zaevidované body a velká část rovněž „přijde o řidičák“ (pozbytí řidičského oprávnění). Po 2 letech je nutno konstatovat, že tyto domněnky nebyly opodstatněné a v konečném důsledku se ani z podstatné části nenaplnily. Po 12 měsících platnosti bodového systému mělo na svém kontě „nějaký ten bod“ 490 476 řidičů, což odpovídalo 7,32% z registrovaných řidičů. Aktuálně (po 24 měsících) evidujeme 564 940 řidičů, což odpovídá 8,95 %. Meziroční nárůst je tedy pouze 1,6% z registrovaných řidičů.

Počet řidičů, kteří pozbyli řidičské oprávnění z důvodu dosažení 12 bodové hranice, evidujeme 9 938. Nutno však podotknout, že ve vztahu ke všem registrovaným řidičům se jedná pouze o 0,157 %. Z výše uvedeného (9 938) však 25,4% osob nebylo nikdy držiteli žádného řidičského oprávnění!!! Toto je nutno chápat v kontextu a s ohledem na bezpečnost silničního provozu, jelikož osoba, která není držitelem řidičského oprávnění (resp. nesplňuje podmínky udělení a držení řidičského oprávnění), je potencionálně nebezpečná nejen sobě, ale především svému okolí, tzn. ostatním účastníkům silničního provozu. Řidiči, kteří mají největší problémy s dodržováním pravidel silničního provozu, se rekrutují převážně ze skupin mladých řidičů. Dlouhodobě evidujeme, že nejvíce „vybodovaných“ řidičů je ve věku 20-25 let.

Přestože Ministerstvo dopravy opakovaně dává k dispozici veřejnosti „návod“ jak nedostat body za přestupek nebo trestný čin a zároveň neporušit zákony (viz statistické výstupy), jsou ze strany řidičů páchány přestupky a trestné činy v čase prakticky neproměnné. Téměř polovina (46,6 %) všech zaevidovaných přestupků souvisí s překročením nejvyšší dovolené rychlosti; 33,2 % tvoří překročení nejvyšší dovolené rychlosti v obci o méně než 20 km.h-1; 17,9 % porušení povinnosti vyplývající ze zákazové nebo příkazové značky; 9,8 % porušení ustanovení § 32 zákona č.361/2000 Sb. o osvětlení vozidla; 9,5 % porušení povinnosti být za jízdy připoután bezpečnostním pásem nebo užít ochrannou přílbu atd. Nejčetnější trestný čin (1,5 %) je pak řízení motorového vozidla bez držení příslušného řidičského oprávnění.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >