aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Co je nutné předložit při policejní kontrole?

24. června 2008

Již na začátku měsíce dubna nabyl účinnosti zákon č. 374/2007 Sb., který mimo jiné novelizuje také zákon č. 361/2000 Sb. Došlo hned k několika změnám a navíc ke zpřesnění toho, co musí každý řidič předkládat při policejní kontrole.

Povinnost předkládat řidičský průkaz, osvědčení o registraci, doklad o povinném ručení (nově od 1. 1. 2009 pouze zelenou kartu) a pro řidiče starší 60ti let doklad o zdravotní způsobilosti zůstala nezměněna.

Upravena jsou však pravidla pro řidiče, kteří musí předkládat také profesní průkaz:

„Řidič motorového vozidla, k jehož řízení opravňuje řidičské oprávnění skupiny C, C+E, D nebo D+E nebo podskupiny C1, C1+E, D1 nebo D1+E nebo řidičské oprávnění uznávané jako rovnocenné, je dále povinen mít při řízení u sebe průkaz profesní způsobilosti řidiče pro příslušnou skupinu nebo podskupinu nebo obdobný doklad vydaný jiným členským státem Evropské unie, s výjimkou vozidel stanovených zvláštním právním předpisem.

Držitel průkazu profesní způsobilosti řidiče, který se podrobil vstupnímu školení v základním rozsahu podle zvláštního právního předpisu, je oprávněn řídit motorové vozidlo skupiny C a C+E až od 21 let a motorové vozidlo skupiny D a D+E až od 23 let, s výjimkou motorového vozidla linkové osobní dopravy, pokud trasa linky nepřesahuje 50 km. Držitel průkazu profesní způsobilosti řidiče, který se podrobil vstupnímu školení v rozšířeném rozsahu podle zvláštního právního předpisu, je oprávněn řídit motorové vozidlo skupiny C a C+E od 18 let a motorové vozidlo skupiny D a D+E od 21 let.

Průkaz profesní způsobilosti řidiče pro některou ze skupin nebo podskupin C1, C1+E, C nebo C+E platí pro všechny tyto skupiny a podskupiny. Průkaz profesní způsobilosti řidiče pro některou ze skupin nebo podskupin D1, D1+E, D nebo D+E platí pro všechny tyto skupiny a podskupiny. Věkové hranice podle odstavce 9 tím nejsou dotčeny.

Povinnost podle odstavce 9 se nevztahuje na řidiče, který je občanem jiného než členského státu Evropské unie a nevykonává závislou práci pro zaměstnavatele usazeného na území členského státu Evropské unie ani nepodniká na území členského státu Evropské unie.“

-ric- ; (Internet)