Zákruta.cz  >  Magazín  >

Studie prokázala efektivnost metody PPP pro železniční projekt AirCon

16. června 2008

Ministerstvo dopravy zadalo v květnu t.r. PPP Centru České republiky, a.s., zpracování studie porovnání variant realizace projektu AirCon (železniční spojení na trase Praha-Bubny – mezinárodní letiště Praha) veřejně-soukromým partnerstvím (PPP) a klasickým způsobem realizace investice prostřednictvím veřejného sektoru.

Předmětem studie bylo kvantitativní a kvalitativní porovnání obou variant realizace, a to jak finančním modelem (na bázi tzv. komparátoru veřejného sektoru), tak i posouzením obchodních, technicko-investičních a provozních charakteristik a kvalitativních parametrů. Studie se netýkala úseku tratě Praha-Ruzyně – Kladno, u nějž se předběžně předpokládá realizace prostřednictvím investic veřejného sektoru.

Studie přesvědčivým způsobem prokázala efektivnost metody PPP pro železniční projekt AirCon oproti realizaci projektu klasickým způsobem. Rozhodujícím parametrem je koncesionářem zaručená špičková kvalita železniční dopravy leteckých cestujících do centra města, opřená o zkušenosti koncesionáře a případně i smluvního dopravce z obdobných projektů v zahraničí.

Tyto zkušenosti se mohou promítnout i do provozu na kladenské větvi, kde ovšem budou cestující přepravováni za regulované jízdné Pražské integrované dopravy. Ekonomické jízdné letištního expresu v průběhu platnosti koncesní smlouvy částečně pokryje i náklady na stavební investici. Finanční výsledky modelu jsou natolik příznivé, že umožní dostatečnou efektivnost i v případě, že se zcela nepotvrdí současné odhady poptávky týkající se úrovně využití letištního expresu cestujícími.

Zavedení kvalitní železniční dopravy leteckých cestujících na počátku roku 2014 se pozitivně projeví mimo jiné podstatnějším snížením intenzity automobilové dopravy a jejích škodlivých dopadů zejména v oblasti Prahy 6.

-ric- ; -mvdr-