aktuálně: 41 uzavírek, 18 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Dopravní infrastruktura je nutná pro konkurenceschopnost

22. února 2012

Ministr dopravy Pavel Dobeš se dnes zúčastnil konference ´Infrastruktura jako konkurenční výhoda ČR´. Při této příležitosti ministr Dobeš zopakoval fakt, že investice do kvalitní dopravní infrastruktury je nezbytnou podmínkou pro funkční ekonomiku.

llustrační fotografie | FOTO: People For Net a.s.

„Investice do dopravní infrastruktury je kolem 50 miliard korun. Zásadním faktorem je, že na tuto investici je přímo či nepřímo vázáno 150 000 pracovních míst. To je mimo jiné velmi důležité pro stavební sektor,“ řekl na úvod konference ministr Dobeš s tím, že se značná část z této investice vrací v různých formách do příjmové stránky rozpočtu. „Pro investice do infrastruktury neplynou finanční prostředky jen z národních zdrojů, ale významnou roli hraje i čerpání z evropských fondů,“ doplnil ministr Dobeš.

Pro ministerstvo dopravy je financování dopravní infrastruktury zásadní prioritou. Cílem je zefektivnění vynakládání veřejných prostředků umožňující zajištění dočerpání Operačního programu Doprava, příprava infrastrukturních projektů pro budoucí výstavbu (EU 2014-2020, tzv. OPD II), stabilizace příjmové stránky SFDI, zajištění kvalitnější úrovně údržby a oprav a v neposlední řade zachování financování kvalitních veřejných služeb v přepravě cestujících.

Ministerstvo dopravy připraví v průběhu roku 2012 novou Dopravní politiku pro období 2014 - 2020 v souladu s dopravní politikou Evropské unie. „Pracujeme na zpracování materiálu ´Dopravní sektorové strategie, 2. fáze´, které předurčí priority pro budoucí operační program pro dopravu na roky 2014 - 2020 s dlouhodobým výhledem až do roku 2050,“ uvedl ministr Dobeš a zároveň připomněl probíhající revizi politiky TEN-T a její nové rozdělení do dvou úrovní, na globální síť s nutností dokončení do roku 2050 a hlavní síť s nutností dokončení do roku 2030.

-ric- ; -mvdr-