aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

ŘSD zahajuje výstavbu klíčového úseku dálnice D1 pro Zlínský kraj

13. června 2008

Dne 12. června 2008 byla slavnostně zahájena výstavba úseku dálnice D1 Kroměříž - východ - Říkovice. Jedná se o významný úsek s budoucím napojením na rychlostní silnice R49 a R55. Stavba v délce 11,3 km má být uvedena do provozu v říjnu 2010

„Do Kroměříže přivedeme dálnici ještě v letošním roce, nyní se jedná o navazující úsek obsahující největší dopravní křižovatku na střední Moravě u Hulína,“ doplňuje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Navazující úsek R55 do Otrokovic s jasným cílem napojení Zlína se má rovněž začít stavět letošní rok.

Vyvedením dopravy ze zastavěných oblastí po dokončení uvedeného úseku dojde k významnému zlepšení životního prostředí ve městech Kroměříž, Hulín a po dobudování dalších úseků i pro Přerov. „Význam úseku z Kroměříže - východ do Říkovic z lokálního i z celostátního významu si plně uvědomujeme. Proto chceme, aby k dokončení výstavby došlo co možná nejdříve,“ říká Alfred Brunclík.

Stavba úseku Kroměříž- východ - Říkovice je řešena v úseku od mimoúrovňové křižovatky Kroměříž - východ po provizorní napojení na I/55 před Horními Moštěnicemi. Součástí stavby je i úsek rychlostní silnice R55 ve směru od Otrokovic po napojení na D1 v prostoru mimoúrovňové křižovatky u Hulína. Projekt je navržen ke spolufinancování Evropskou unií z prostředků Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava.

Na trase jsou navrženy tři křižovatky, které umožňují jednak „rozpojení“ komunikací vyšší komunikační sítě (D1 a R55 – MÚK Hulín) nebo napojení dálnice či rychlostní silnice na nižší komunikační síť (na I/55 – MÚK Hulín západ; na II/432 MÚK Hulín východ). Na začátku stavby se počítá s napojením na budovanou dálnici D1 v úseku 0134,3 Kroměříž - západ - Kroměříž-východ. Na konci stavby je navrženo provizorní napojení na stávající silnici I/55.

Návaznost na stavby R55 Hulín - Skalka a R49 Hulín - Fryšták v MÚK Hulín bude upřesněna v dalším vývoji, jak z hlediska priorit, tak i z hlediska projekční přípravy a financování těchto staveb rychlostních komunikací. Během výstavby bude v místě křížení zajištěn provoz po provizorních komunikacích pro minimalizaci dopadů výstavby na stávající dopravu.

-ric- ; -řsd-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >