aktuálně: 41 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Shell a Virent spolupracují na vývoji biobenzínu

29. května 2008

Společnosti Shell a Virent z Madisonu ve Wisconsinu (USA) ohlásily společný výzkum a vývoj zaměřený na přeměnu průmyslových cukrů přímo na benzín a benzínové komponenty, což je výhodnější než současná přeměna na etanol.

Spolupráce by tak mohla znamenat dostupnost nových biopaliv, které mohou být použity při vysokých směsných poměrech ve standardních benzínových motorech, bez potřeby budování zvláštní infrastruktury, výrobních zařízení nebo nových konstrukcí motorů.

Technologie na platformě BioForming společnosti Virent používá katalyzátory k přeměně průmyslových cukrů na uhlovodíkové molekuly, podobně jako je tomu při produkci v rafinérii. Tento postup je odlišný, než doposud používané kvašení cukrů na etanol. Nové „biobenzínové“ molekuly mají vyšší energetický obsah než etanol (nebo butanol) a poskytují lepší palivový výkon. Mohou být míchány tak, aby vytvořily konvenční benzín, nebo mohou být kombinovány s benzínem obsahujícím etanol.

Kromě konvenčních biopalivových surovin, jako jsou pšenice, kukuřice a cukrová třtina, mohou být cukry získávány také z nepotravinových zdrojů, jako je kukuřičná píce, krmná tráva, pšeničná sláma nebo dužina cukrové třtiny. Shell a Virent již na výzkumu nové technologie spolupracují více než rok.

Technologie BioForming TM se rychle vyvíjí a překračuje předpokládané hranice výnosu, produktového složení a nákladů. Další úsilí obou společností se bude soustředit na další zlepšování této technologie a přípravu pro komerční výrobu ve vyšším objemu.

„Technické vlastnosti dnešních biopaliv představují výzvy pro jejich široké použití,“ řekl dr. Graeme Sweeney, výkonný viceprezident Shellu pro paliva budoucnosti a CO2. „Infrastruktura distribuce paliv i motory ve vozidlech se podle potřeby upravují. Nová paliva na obzoru, jako je palivo od společnosti Virent, s vlastnostmi podobnými nebo ještě lepšími než benzín a nafta, jsou ovšem velmi nadějné.“

-ric- ; Shell