aktuálně: 39 uzavírek, 21 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Co je to projekt bezpečná vesnice?

22. května 2008

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu si klade za cíl do roku 2010 snížit počet obětí dopravních nehod na polovinu. Jelikož významná část těchto obětí zahyne v obcích, je nutné pro dosažení výše uvedeného cíle výrazně zvýšit bezpečnost silničního provozu na území měst a obcí.

Vzhledem k vysokému počtu obcí a neexistenci okresních úřadů je třeba vytvořit nejen řešení pro obce, ale také způsob vzájemné spolupráce a komunikace obcí mezi sebou a obcí s kraji.

Na území obcí dochází k 70% dopravních nehod. Z celkového počtu usmrcených při dopravních nehodách připadá 37% usmrcených na nehody v obci. Celých 50% těžce zraněných a 60% lehce zraněných je zapříčiněno nehodami v obci.

V rámci České republiky existuje několik projektů, jejichž cílem je vytvoření bezpečného a zdravého prostředí v rámci obcí, například projekty „Bezpečná komuna“, „Zdravá města“, „Partnerství“; „Bezpečná lokalita“, případně dílčích projektů zaměřených na konkrétní cílovou skupinu - „Bezpečná škola“ apod. Tyto projekty ovšem nejsou primárně zaměřeny na problematiku bezpečnosti silničního provozu a tato problematika je v nich často akcentována jen minimálně.

Z výše uvedených důvodů předkládáme projekt „Bezpečná obec“, jehož cílem je shrnout dosavadní zkušenosti, vytvořit metodiku pro aktivity obcí a podpořit zapojení obcí do řešení bezpečnosti silničního provozu. Tento projekt by měl pokrývat komplexní oblast bezpečnosti silničního provozu v obcích počínaje dopravní výchovou, dopravním zklidňováním atd., až po informace o možnostech financování úprav infrastruktury pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Na tvorbě projektu se podílejí členové pracovní skupiny BESIP. Členy budou také zástupci PČR, státní správy, místní samosprávy a nestátních neziskových organizací.

-ric- ; (Besip)

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >