aktuálně: 37 uzavírek, 10 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Iberia podepsala dohodu o fúzi s British Airways

30. června 2010

Španělská letecká společnost Iberia podepsala dlouho očekávanou dohodu o fúzi s British Airways v hodnotě osm miliard eur (206,2 miliardy Kč). Dohodu nyní musí ještě schválit akcionáři obou firem, hlasování by se mělo uskutečnit v listopadu. Uvedla to Iberia v dnešním prohlášení. Spojením mají vzniknout třetí největší aerolinky na světě podle tržeb.

Obě firmy začaly o spojení jednat v červenci 2008. Podpis dohody již firmy oficiálně oznámily v dubnu, avšak nynější dohoda zahrnuje nově i dohodu o penzijním fondu BA, který je v deficitu a dokončení dohody ohrožoval. Iberia má nyní nově možnost zrušení dohody, pokud se objeví další problémy s penzijním fondem. Jinak se podmínky dohody nemění, napsala agentura Reuters.

Obě společnosti budou i po spojení létat nadále pod svojí značkou. Akcionáři British Airways mají vlastnit v nové skupině podíl 55 procent a Iberie 45 procent.

Nová skupina bude se 408 letadly létat do 200 destinací po celém světě. Silné postavení bude mít hlavně na linkách mezi Evropou a Severní Amerikou, Iberia je také lídrem trhu v letech mezi Evropou a Latinskou Amerikou, kde jí patří pětinový podíl. Ročně obě společnosti přepraví přes 61,5 milionu cestujících a jejich příjmy se mají pohybovat kolem 20 miliard USD (422,5 miliardy Kč).

ČK

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >