aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kdy nejlépe přezout na zimní pneumatiky?

17. října 2011

Kdy přezout vozidlo na zimní pneumatiky? Kdy začnou policisté provádět kontroly? Jak to bude v případě dopravní nehody? Tyto a další otázky jsou častým předmětem dotazů široké veřejnosti.

Ilustrační foto

Novela silničního zákona zavádí povinnost užít motorové vozidlo stanovené kategorie v období od 1. listopadu do 31. března v případech, kdy se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo když lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, pouze za podmínky použití zimních pneumatik.

Zejména výklad časti ustanovení, které hovoří o předpokladu, že se na pozemní komunikaci může nacházet souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, působí problematicky. Po dohodě se zástupci Ministerstva dopravy proto poskytujeme následující informaci:

Pokud řidič zvažuje, zda musí mít jeho vozidlo na plánovanou cestu zimní pneumatiky, nebo zda situace umožňuje vyjet na letních pneumatikách, měl by přihlédnout k několika základním aspektům. Těmi jsou zejména aktuální venkovní teplota, sněhové srážky, případně déšť, doba a cíl cesty. Zohlednit je nutné samozřejmě předpověď počasí, která avizuje, jak se budou povětrnostní podmínky vyvíjet.

Ke stejným aspektům bude při své činnosti přihlížet také policie. V souvislosti se zimními pneumatikami nejsou sice plánovány žádné masivní celoplošné akce, neznamená to ale, že se řidiči nemohou s kontrolou setkat. Podstatným impulsem pro kontroly zimních pneumatik budou povětrnostní podmínky, které zvyšují riziko ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. V případě, že bude mít absence zimních pneumatik přímý vliv na vznik a průběh dopravní nehody, přihlédnou policisté při šetření nehody také k této skutečnosti. Informace o pneumatikách vozidla, které mělo účast na dopravní nehodě, bude součástí protokolu o nehodě, který je automaticky předáván České kanceláři pojistitelů.

Za porušení povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit v blokovém řízení pokutu do 2000 korun. Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou policisté navíc oprávnění zakázat řidiči další jízdu. Při kontrolách bude policisty zajímat nejen druh pneumatiky, ale samozřejmě také její stav.

I přes uvedené informace doporučujeme všem řidičům, kteří usedají za volant často, aby své vozidlo na zimní pneumatiky přezuli automaticky. Vyhnou se tak nepředvídaným situacím, které může počasí přinést, a následným komplikacím.

Richard Vlček ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >