aktuálně: 41 uzavírek, 6 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pomoc obětem funguje už rok

17. srpna 2011

Dne 1. července 2010 spustila Policie České republiky systém psychologické pomoci obětem trestné činnosti a dalších mimořádných událostí i automobilových nehod. Od 13. srpna 2010 se do něho zapojil i Bílý kruh bezpečí, o. s. (BKB), podpisem dohody mezi jeho prezidentkou a policejním prezidentem. Je tomu tedy již rok, co je účinně poskytována pomoc těm, kteří to ve chvílích nejtěžších nejvíce potřebují.

Celý systém funguje tak, že pracovník operačního střediska policie vyrozumí v případě potřeby policejního krizového interventa. Tím je buď psycholog, nebo pracovník (policista) speciálně vyškolený k poskytování krizové intervence.

Ten oběti (pozůstalým) poskytne akutní psychologickou pomoc a poté nabídne i možnost zprostředkování následné psychologické, psychosociální nebo sociálně-právní pomoci ze strany BKB. Pokud oběť nabídku pomoci přijme, dojde (po písemném souhlasu) k předání příslušných údajů o osobě a události BKB. Jeho pracovník ji kontaktuje s nabídkou konkrétní pomoci.

Od 1. 7. 2010 do 30. 6. 2011 byla poskytnuta pomoc 816 krát, a to celkem 1540 osobám u 669 evidovaných případů. Nejčastěji se jednalo o pomoc pozůstalým v případech sebevražd, dopravních nehod, vražd, obětem znásilnění, loupeží a dalších událostí. Za dobu fungování systému bylo vyškoleno 27 lektorů a 206 pracovníků krizové intervence, kteří dokážou obětem účinně pomoci.

-ric- ; PČR

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >