aktuálně: 41 uzavírek, 6 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Co je to vlastně COC list u vozidla

16. srpna 2011

C.O.C. list - (Certificate of conformity ) je dokument určený k první registraci vozidla, přičemž po této první registraci je znehodnocen, a to zejména příslušným záznamem o provedené první registraci. Na základě platného C.O.C. listu je povinností členského státu zaregistrovat předmětné vozidlo jako nové. Pokud tedy žadatel o registraci požaduje první registraci předmětného vozidla, je nezbytné, aby předložil neznehodnocený C.O.C. list.

Ilustrační foto

V případě zakoupení nového vozidla v jiném členském státě a jeho následné registrace v České republice je zapotřebí, aby žadatel o registraci požadoval po prodejci vozidla vydání platného, tj. neznehodnoceného prohlášení o shodě (dále jen „C.O.C. list“ - Certificate of konformity), které je výrobce vozidla povinen vystavit a které musí doprovázet každé vozidlo (na základě Směrnice Rady 70/156/EHS).

Pro přihlášení vozidla k registraci je žadatel povinen podat přihlášku k registraci a současně k ní přiložit požadované dokumenty, kterými je mimo jiné platný C.O.C. list, na základě jehož předložení příslušný úřad provede první registraci daného vozidla v souladu se zákonným postupem.

Žadateli o registraci jsou poté vydány příslušné dokumenty k vozidlu (technický průkaz silničního motorového vozidla a osvědčení o registraci silničního motorového vozidla) a tabulky s registrační značkou.

V případě nových vozidel není vyžadována (pro účely registrace) evidenční kontrola, a proto není nutná fyzická přítomnost vozidla při registraci.

Žadatel tak např. může ponechat zakoupené vozidlo před jeho registrací neprovozované na území státu, kde vozidlo zakoupil, zaregistrovat jej postupem uvedeným výše v České republice a po vydaní dokumentů o vozidle a přidělání tabulek s registrační značkou jej začít právoplatně provozovat.

Dalším možným postupem je situace, kdy podle vnitrostátní právní úpravy jiného členského státu je možné provést registraci vozidla, aniž dojde k vydání předmětných registračních dokumentů a zároveň není znehodnocen C.O.C. list, který tak zůstane platným pro účely první registrace vozidla v České republice, a to dle postupu výše uvedeného. Na tuto možnost je nicméně zapotřebí se informovat u příslušných úřadů v jiném členském státě.

Zde je nutné upozornit na situaci, kdy již byl na základě předloženého C.O.C. listu vystaven technický průkaz a vozidlo bylo zaregistrováno, tedy byly vystaveny standardní registrační doklady, a to i v případě, že vozidlo mohlo být v jiném členském státě např. registrováno pouze na převozní značky. C.O.C. list byl touto registrací v jiném členském státě znehodnocen a nelze tedy požadovat jeho první registraci v České republice. Dle zákona č. 56/2001 Sb. ani dle komunitární úpravy (Směrnice Rady 70/156/EHS) se již nejedná o nové vozidlo, ale o vozidlo provozované.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >