aktuálně: 41 uzavírek, 7 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Zimní pneumatiky rozhodně ano a na všechna kola

15. dubna 2011

Co se týká hloubky vzorku u zimních pneumatik podle vyhlášky platí minimum 1,6mm. Avšak v praxi je tomu trochu jinak. Pokud nemá zimní pneumatika minimálně 3-4mm, ztrácí svoje jízdní vlastnosti hlavně při záběru na zasněženém povrchu.

Proto doporučujeme výměnu zimních pneu na minimální hloubce 4mm. Zimní pneumatiku využijete nejen při jízdě na zasněženém povrchu jak se mnozí lidé domnívají. Pokud klesne teplota pod +7°C udržuje si pneumatika pořád svoji pružnost a tím i přilnavost k povrchu, na rozdíl od pneumatiky letní která tyto vlastnosti s poklesem teplot ztrácí.

Je to především díky jinému složení směsi v pneumatikách, ale také díky lamelovému řešení dezénu. Základní přísadou do směsí zimních pneumatik je více druhů silic a přírodních olejů. Tyto se starají o udržení pružnosti pneumatiky. Pokud ponecháte pro provoz v zimním období letní pneumatiky s odůvodněním, že „stejně žádný sníh není“, hrozí Vám nebezpečná situace už jen v případě brždění.

Například : Brzdná dráha při rychlosti 50 km/h na zasněženém a prochladlém povrchu je při použití zimní pneumatiky 35m a při použití letní pneumatiky 43m. o znamená prodloužení takřka o dvě délky běžného osobního vozu!

PRAVIDLO DVOJNÁSOBKU

Pravidlo dvojnásobku je velmi jednoduché, jak je vidět na grafu brzdné dráhy (v metrech) v zimním období při rychlosti 50 km/h

PRAVIDLO 4X4

Platí u zimních pneumatik:

1. 4 stejné zimní pneumatiky na voze

2. 4 zimní sezóny - doba pro použití pneumatik

3. 4mm - minimální hloubka dezénu

4. 4 měsíce v roce - uplatnění pro zimní pneumatiky

Proč 4 zimní pneumatiky?

Při montáži pouze 2ks zimních pneumatik, například na poháněnou přední nápravu, zajistíte rozjezd vozu. Pokud však na zadní nápravě necháte pneumatiky letní, které v zimním období ztrácejí takřka veškeré svoje jízdní vlastnosti, můžete velmi lehce dostat vozidlo do smyku. Pokud necháte zimní pneu pouze na zadní nápravě a na přední necháte pneumatiky letní, je velmi pravděpodobné, že při zatočení nebude vozidlo reagovat a pojede rovně!

Proto doporučujeme mít vozidlo vybavené 4ks zimních pneumatik! Rozdíl je opravdu znatelný!

Richard Vlček ; Internet

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >