aktuálně: 41 uzavírek, 18 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jaké vybrat správné pneumatiky na auto ?

14. dubna 2011

Při výběru pneumatik je nutné znát přesný rozměr pneumatik, včetně všech potřebných parametrů jako jsou rychlost a nosnost pneumatiky určená pro dané vozidlo. Tyto parametry stanovuje výrobce a uvedeny jsou ve velkém technickém průkaze.

Možnost změny parametrů je povolena směrem nahoru, to znamená, že pokud máte pro Váš vůz dané pneumatiky s rychlostí T=(190/km) můžete rychlost zvýšit klidně na V=(240km), to samé platí u indexu nosnosti například ze 79=(437kg) na 81=(462kg).

Pokud by jste chtěli změnit rozměr pneumatik na Vašem voze je nutné dodržet parametry povolené výrobcem. Parametry by měly být zapsány ve velkém technickém průkaze.

Ve většině případů je rozměr pneumatik na celém vozidle stejný, jak na přední tak i na zadní nápravě vozu. Některé vozy jako je např. BMW nebo PORSCHE mají z výroby dané různé rozměry pneumatik na nápravách. Avšak pořád platí to co je určeno výrobcem a zapsáno ve velkém technickém průkaze!

Další věcí je typ pneumatik.

Na vozidle můžete mít pneumatiky od 2 různých výrobců, například na přední nápravě pneumatiky Michelin a na zadní Nokian, co je však nutné dodržet, je stejný rozměr který je určen pro Váš vůz. Na jedné nápravě musí být pneumatiky stejného výrobce, rozměru a dezénu! Kompletní popis co se smí a nesmí je uveden v zákoně č. 102/95 Sb., § 37.

Opotřebení pneumatik

Hloubka dezénu nové pneumatiky je nejčastěji 8mm. Při provozu se pneumatika opotřebovává a tím se hloubka vzorku snižuje. Minimum povolené hloubky je v ČR 1,6mm. Takto opotřebenou pneumatiku je nutno vyměnit nejen z důvodu předpisů, ale především z důvodu bezpečnosti. Pneumatika ztrácí svoje přednosti hlavně na mokrém povrchu. Dezén pneumatiky nestačí odvádět vodu která se hrne před pneumatikou a utvoří vodní klín který tak znemožní dokonalou přilnavost pneumatiky k povrchu, odborně aquaplaning.Takto můžete velice snadno ztratit kontrolu nad řízením vozidla. Vícenásobně se prodlužuje také brzdná dráha vozu!

DŮVODY OPOTŘEBENÍ A SNÍŽENÍ ŽIVOTNOSTI PNEUMATIK

1. špatné huštění pneumatik

2. špatně seřízená geometrie vozu

3. vadné podvozkové části, například tlumiče, čepy řízení aj.

4. Špatně vyvážená kola vozu

Richard Vlček ; Internet

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >