aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nejčastější přestupek řidičů - nedodržení rychlosti

28. února 2011

Ministerstvo dopravy předložilo seznam nejčastěji spáchaných přestupků a trestných činů, kterých se řidiči dopouštějí a za něž jsou následně udělovány body. Nešvary jako rychlá jízda, telefonování za jízdy či nepoužívání bezpečnostních pásů nejsou šoférům stále cizí.

Ilustrační foto

Statistika z centrálního registru řidičů za rok 2010 se v případě přestupků a trestných činů řidičů zastavila na čísle 673 508. Jakkoli tento počet vypadá hrozivě, je to o 121 526 porušení dopravních předpisů méně než v roce 2009. Přesto se struktura nejčastějších přestupků od zavedení bodového systému (1. 7. 2006) nijak zásadně neliší. Řidiči stále nedodržují předepsanou rychlost v obci.

Ta, která se eviduje do 20 km/h se dokonce podílí v součtu všech ostatních spáchaných přestupků a trestných činů celou čtvrtinou! Řidiči překračující předepsanou rychlost v obci o více jak 20 km/h se pak podílí necelými 6 %. Motoristé mají také problém respektovat příkazové a zákazové značky nebo se orientovat, komu dát přednost v jízdě. Někteří se stále nenaučili používat bezpečnostní pásy. I v dnešní době se vyskytují motorkáři, jež si „zapomenou“ nasadit ochrannou přilbu. Přitom jednoznačně taková helma může v případě havárie zachránit život.

TELEFONOVÁNÍ ZA JÍZDY

Právní předpisy hovoří jasně: řidiči nesmějí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj či jiné hovorové nebo záznamové zařízení. Přesto se toto porušení, za které hrozí řidičům 3 body, nedaří ze silnic vymýtit. Za loňský rok bylo zaevidováno celkem 42 336 těchto případů, tzn. v průměru 116 na den . „Již několikrát bylo prokázáno, že nebezpečí telefonování s přístrojem v ruce snižuje soustředění na jízdu, řidič tím rozptyluje svou pozornost,“ upozorňuje mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Jeho slova potvrzují i průzkumy prokazující skutečnost, že telefonování za jízdy zvyšuje riziko nehody obdobně jako například alkohol. Nesoustředění řidiči podle zjištění psychologů přehlížejí značky a mnohdy nedají přednost v jízdě. K tomu Ptačinský dodává: „Mnoho šoférů si neuvědomuje fakt, že zákaz se automaticky vztahuje i na psaní SMS zpráv. Tato forma je ještě záludnější než samotné telefonování, protože řidič sleduje displej svého mobilu místo provozní situace na vozovce.“

V PARDUBICKÉM KRAJI JSOU NA TOM NEJLÉPE

Podle statistických dat bylo vloni evidováno v průměru 1 845 přestupků či trestných činů spáchaných řidiči na den. Když porovnáme kraje, tak jednoznačně nejméně porušení bylo spácháno v Pardubickém kraji - 24 124. Nejhůře z celkového porovnání vychází Praha. Zde bylo spácháno 3,5x více bodovaných přestupků a trestných činů, celkem 86 048. Samozřejmě je to dáno také počtem řidičů, kterých je v Praze více než v Pardubickém kraji. Při podílu evidovaných přestupků a trestných činů k počtu registrovaných řidičů pak vychází špatně kraj Karlovarský, zde je poměr 14,6 %. Nejlépe jsou na tom opět v Pardubickém kraji, kde poměr činí 7,4 %. Pro představu, republikový průměr tohoto poměru činí 10,3 %.

JAK UMAZAT BODY?

Abyste se vyhnuli udělení bodů a udrželi si čisté konto, popřípadě nenavyšovali svůj bodový stav, doporučují úředníci z Ministerstva dopravy několik rad. Nepřekračovat předepsanou rychlost, respektovat příkazové a zákazové značky, být vždy připoután, neporušovat ustanovení o osvětlení vozidla a netelefonovat za jízdy. To je totiž pět nejčastějších přestupků, kterých se řidiči v loňském roce dopustili.

U řidičů, kterým po dobu 12 po sobě jdoucích měsících nebude pravomocně uložena sankce

za přestupek či trestný čin, se odečtou 4 body z celkového počtu dosažených bodů. Takových řidičů bylo v roce 2010 celkem 573 791 (91,6 %). Naopak řidičů, kteří opakovaně spáchali přestupek či trestný čin, bylo zaevidováno v centrálním registru řidičů 44 342 (8,4 %).

Řidiči, kteří projdou tzv. školením bezpečné jízdy (v ČR jsou celkem 3 zařízení poskytující tuto službu - v Mostě, Sosnové u České Lípy a v Ostravě), mohou následně žádat o odečet tří bodů.

O tuto službu zažádalo celkem během loňského roku 2 921 řidičů, což je o 806 žádostí více než

v roce 2009. Dále je zajímavostí, že celkem 33 řidičů/řidiček prošlo v roce 2010 tímto školením, aniž by dosáhli udělení 3 bodů. To znamená, že požádali o přeškolení a následně o odmazání tří bodů, i když měli na kontě jen 1 či 2 body.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >