aktuálně: 41 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pojištění dražších vozidel se určitě vyplatí

17. února 2011

V roce 2010 řešily pojišťovny více než 346 tisíc pojistných událostí z havarijního pojištění. Průměrná škoda vyplacená z havarijního pojištění dosáhla 30 000 Kč. Často však jde o podstatně vyšší částky.

Mezi nejvyšší patří škody způsobené krádeží vozidel, kde se průměrné vyplacené pojistné plnění pohybuje na úrovni 250 000 Kč. Vysoké jsou také škody způsobené živly - běžně přesahují sto tisíc korun. Přes tato značná rizika je v České republice havarijně pojištěno jen každé páté vozidlo.

Havarijní pojištění (HAV) chrání motoristu před škodami na vlastním vozidle v důsledku havárie vozidla, odcizení vozidla a krádeže, vandalismu a poškození živelní událostí.

Připojistit si je možné dále pojištění čelního skla, úrazové pojištění, rozšířené asistenční služby, zapůjčení náhradního vozidla, pojištění spolujezdců, právní ochranu, pojištění zavazadel. Stále běžnější jsou škody, vzniklé při střetu se zvěří. Při sjednávání připojištění na toto riziko je třeba věnovat pozornost pojistným podmínkám a ujistit se, zda se pojištění vztahuje jak na lesní zvěř, tak na hospodářská zvířata.

Možné je též sjednat připojištění pro případ napadení zvěří. Jde o poměrně častou pojistnou událost, ale pozor nezaměňujme se střetem se zvěří, vysvětluje Marcela Kotyrová, manažerka vzdělávání a komunikace České asociace pojišťoven a dodává: „Jako ukázkový případ napadení zvěří lze uvést situaci, kdy kuna vleze do motorového prostoru a překouše kompletně elektroinstalaci. Takováto škoda u běžného vozidla střední třídy může snadno přesáhnout 40 000 Kč.“

-ric- ; -pr-

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >