aktuálně: 41 uzavírek, 31 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Číslování přejezdů zachraňuje lidské životy

31. srpna 2010

Právě uplynul rok od spuštění sytému číslování železničních přejezdů a přechodů, který zavedla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jako provozovatel dráhy celostátní a drah regionálních ve vlastnictví státu. K číslování přejezdů se připojili také ostatní provozovatelé drah regionálních a převážná část provozovatelů vleček.

Systém funguje tak, že každý železniční přejezd nebo přechod má přiděleno jedinečné číslo, ke kterému jsou přiřazeny zeměpisné souřadnice. Po nahlášení hrozícího nebezpečí kteroukoliv osobou na linku 112 a následném sdělení čísla přejezdu operátorovi Integrovaného záchranného systému ČR je tento schopen přesně identifikovat polohu železničního přejezdu a podniknout kroky k záchraně lidských životů a k odvrácení hrozícího nebezpečí.

V době od 1. července 2009 do 1. srpna 2010 bylo ve 289 případech využito čísla na přejezdu účastníkem silničního provozu a ve 122 případech bylo včasným nahlášením překážky v kolejišti přímo zabráněno možnému střetnutí jedoucího vlaku s překážkou.

Lze jednoznačně konstatovat, že zavedený systém číslování železničních přejezdů v České republice je úspěšný a přispívá ke zvýšení bezpečnosti provozu na železnici i silnici.

-ric- ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >