aktuálně: 41 uzavírek, 19 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak se dá reklamovat ojetý vůz?

19. května 2010

Určitě se to stalo mnoha zákazníkům různých autobazarů, kdy jim prodejce nasliboval, že se jedná o bezporuchový vůz, který nemá skoro nic najeto a provozoval ho padesátiletý muž, který se o něj dokonale staral a stál mu v garáži.

Nicméně realita po koupi takového vozu bývá často velmi odlišná. Začnou se množit různé poruchy a nový majitel neví, zda vůz reklamovat či nikoliv.

Prodejci se často spoléhají na to, že staré vozidlo přece nebude někdo reklamovat. Nicméně to je velký omyl, protože ze zákona má každý právo věc do půl roku reklamovat. Především pak, co se týká skrytých závad.

Nejčastější chybou kupujících v takových případech je situace, kdy si nechá nový majitel všechny vady odstranit a pak se snaží uplatnit reklamaci. Doporučuje se tak spíše si nechat rozsah závady posoudit nezávislým odborníkem a mít všechno dopodrobna sepsané. Pak se dá závada reklamovat u prodejce.

Vždy totiž musíte mít na paměti, že je na vás, abyste prokázali, že skrytou vadu měl automobil již v době, kdy jste jej kupovali.

Po prodejci vozidla, je-li to právnická osoba (autobazar, dealer vozů), byste měli požadovat vždy sepsání písemného protokolu o uplatnění reklamace, kde bude uvedeno, jakou vadu ojetiny reklamujete.

Kupující by měl do protokolu uvést požadovaný způsob řešení reklamace, například slevu z kupní ceny, bezplatné odstranění vady nebo přímo odstoupení od smlouvy. Zde také mnoho kupujících chybuje a na precizním sepsání reklamačního protokolu netrvá.

Tím však dává trumf do rukou prodejce, který může díky tomu celou záležitost vyřídit v jeho neprospěch, i když reklamace byla oprávněná. Navíc se při případném soudním řešení sporu těžko prokazují jakékoliv ústní dohody - co je psáno, to je dáno.

Povinnost vyřídit reklamaci, s jednoznačným zdůvodněním zvoleného postupu (uznání či odmítnutí reklamace) a návrhem řešení, má prodejce do 30 dnů. Pokud tak neučiní, má kupující nárok od smlouvy odstoupit. Kupující by měl vždy trvat na písemné formě tohoto vyjádření. Vždy je nejdůležitější mít na paměti, že vše je nutné mít sepsané a podepsané na papíře. Nikoliv se pouze ústně dohodnout…

Richard Vlček ; Internet

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >