aktuálně: 37 uzavírek, 17 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak vybrat odnímatelné tažné zařízení?

Odnímatelné tažné zařízení je řešením, které je snadno dostupné a praktické. Pokusíme se vás o tom přesvědčit. Pokud vám záleží na troše pohodlí a praktičnosti, přečtěte si náš článek.

Jak vybrat odnímatelné tažné zařízení?

Foto: Dreamstime, Elsa Group

Odnímatelné tažné zařízení – čím se liší od pevného?

Odnímatelný čep je vhodný pro automobily, u kterých vám záleží na estetické stránce vozu a tažné zařízení nevyužíváte nijak často. Nasadit jej a sejmout lze velmi snadno.

Jak vybrat odnímatelné tažné zařízení?

Foto: Dreamstime, Elsa Group

Demontáž koule je možná u většiny moderních háků. V případě nejběžnějších modelů - s kuličkou přišroubovanou dvěma šrouby - musíte použít příslušný klíč. V případě háků s odnímatelným čepem není nutné používat další nástroje - stačí buď aktivovat speciální páku (poloautomatické háky) nebo otočit knoflíkem se zámkem na klíč (automatické háky). Samostatnou skupinu tvoří háky s koulemi skrytými za nárazníkem. Jsou k dispozici ve verzích s ručním nebo elektrickým mechanismem. Z pochopitelných důvodů není nutné kuličky v těchto hácích demontovat.

V závislosti na modelu vozu a výrobci jsou k dispozici háky se šrouby na boční, spodní a přední straně. Kvalitní odnímatelné tažné zařízení (např. originál Westfalia). Jde o spolehlivé řešení, zvláště když víte, že přívěs budete tahat skutečně jen občas.

Jak vybrat odnímatelné tažné zařízení?

Foto: Dreamstime, Elsa Group

Odnímatelné čepy – poznejte výhody tohoto řešení

Výhoda odnímatelných háků oproti pevnému tažnému zařízení je patrná i v jiných oblastech. Nereziví, protože se snadno schovají. Po odpojení háku v něm couvací senzor již nebude detekovat překážky (když jedete se zapnutým tažným zařízením, takové případy se občas mohou stát) a mlhovka a SPZ budou dobře viditelné. Estetika tohoto řešení je také na velmi vysoké úrovni. U většiny modelů po odstranění nosné koule není nosný trám vůbec vidět a montáž tažného zařízení v autodílně většinou neobnáší žádný větší zásah do tvaru nárazníku.

Tento typ háku bude fungovat za všech podmínek. Možnost rychlého a snadného přizpůsobení vozu pro přepravu jízdních kol nebo tažení přívěsu či jiného (např. poškozeného) automobilu vám umožní být připraveni na mnoho situací.

Jak vybrat odnímatelné tažné zařízení?

Foto: Dreamstime, Elsa Group

Jak odnímatelné tažné zařízení vybrat?

Základní technické parametry jsou: maximální tah vyjádřený v kilogramech, tažná síla vyjádřená v kilonewtonech a vertikální zatížení vyjádřené v kilogramech. Údaje o tažné síle a svislém zatížení naleznete na typovém štítku. Na štítku však není uvedena maximální tažná kapacita, protože většina háků utáhne 3 500 kg, což je dostatečné pro většinu přívěsů. Existují však háky, které mají nulový tah, například háky určené k upevnění plošiny na kolo. Takové háky nejsou vhodné pro žádné tažení.

Nejdůležitějším parametrem, na který byste si měli dát pozor, zvláště pokud chcete táhnout přívěs, je tažná síla. Pokud překročíte povolenou sílu, může dojít k ohnutí koule háku, může dojít i ke zlomení háku. Při výběru správného modelu háčku byste měli věnovat pozornost také materiálu, ze kterého byl vyroben. Pozinkovaná ocel je odolná vůči rzi, proto v tomto případě funguje nejlépe. Posledním prvkem, na který nelze zapomenout, je homologace – nutná k legální registraci zařízení.

Jak vybrat odnímatelné tažné zařízení?

Foto: Dreamstime, Elsa Group

Montáž odnímatelného tažného zařízení

Tažné zařízení si můžete namontovat sami nebo nechat provést mechanikem. Montáž tažného zařízení obvykle není složitá, ale někdy nemusí dokonale pasovat, takže je nutné demontovat nárazník. Poté musí být hák připojen k elektrickému systému vozidla. V tomto případě stačí najít elektrickou kostku, ale někdy toto může palubní počítač identifikovat jako zkrat. V takové situaci je potřeba nainstalovat přídavný modul, který bude čerpat energii přímo z baterie. Proto je lepší využít službu v dílně, máte tak jistotu, že bude odnímatelné tažné zařízení napojeno správně.

Jak vybrat odnímatelné tažné zařízení?

Foto: Dreamstime, Elsa Group

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >