aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Autem do zahraničí? Bez havarijka nevyjíždějte!

Možná nejste zastáncem havarijního pojištění. Ale vězte, že na cesty vozem do zahraničí se zkrátka hodí. Už jen kvůli asistenčním službám a možnosti rychlé opravy vozu co nejblíže místu, kde se porouchal. Přitom nemusíte platit celoroční pojistnou taxu. Ukážeme vám možnosti krátkodobého havarijního pojištění.

Autem do zahraničí? Bez havarijka nevyjíždějte!

Foto: Unsplash.com

Co je krátkodobé havarijní pojištění

Krátkodobé havarijko je přesně tím, jak je pojmenováno: havarijní pojištění, které si sjednáte jen na určitou část roku. Tím si pro plánovanou cestu za hranice zajistíte všechna zvolená havarijní rizika, ale přitom zaplatíte jen zlomek ceny z celoročního havarijního pojištění.

Díky tomuto přístupu pojišťoven se dá výhodně pojistit auto právě na cestu do zahraničí, kde jsme, coby majitelé a řidiči vozu, nejzranitelnějšími. Člověk nikdy neví, kdy se mu auto pokazí (a bude potřebovat servis vozu i náhradní ubytování), kdy do něj někdo na parkovišti vrazí (a odjede), kdy vůz poškodí vandalové, nebo z něj ukradnou věci. O pádu stromu nebo o krupobití ani nemluvě…

Kde se dá sjednat krátkodobé havarijní pojištění a jak dlouho sjednávání trvá

Krátkodobé havarijko si nejsnáze a nejrychleji vyberete přes srovnání havarijního pojištění. Proč? Na jednom místě najdete nabídky od všech pojišťoven, které tento produkt nabízejí. Včetně cen, které si za různě zkombinovaná pojištěná rizika naúčtují.

Samotné sjednání trvá jen několik málo minut. Ale připravit se musíte na fakt, že u havarijního pojištění vyžadují pojišťovny fotodokumentaci stavu vozidla na počátku pojištění. Auto nefoťte nijak předem, aby informace o fotografii jasně doložily, že fotka odpovídá stavu, v němž je auto právě v době, kdy si smlouvu s pojišťovnou dojednáváte.

Autem do zahraničí? Bez havarijka nevyjíždějte!

Foto: Unsplash.com

Co se dá pojistit pro cestu autem na dovolenou do zahraničí

Krátkodobé havarijní pojištění může krýt mnoho pojistných rizik. Těmi nejčastěji sjednávanými jsou:

  • samotná havárie (zaviněná pojištěným vozem, ale i ta nezaviněná)
  • živelná událost (sem patří i pád stromu na auto způsobený silným větrem)
  • krádež vozu nebo jeho části (například kol či vnitřního vybavení)
  • vandalismus (jakéhokoliv typu)
  • poškození skel
  • poškození zavazadel
  • asistenční služby (odtah vozu, servis vozu, náhradní auto, náhradní ubytování, náhradní cesta domů atp.).

Podívejte se na 5 situací, ve kterých nepojištěné auto vyjde draze.

Autem do zahraničí? Bez havarijka nevyjíždějte!

Foto: Unsplash.com

Kdy nejpozději se do sjednávání pustit

Samotné pojištění platí od chvíle, kdy podepíšete smlouvu a na účtu pojišťovny přistane platba za havarijko (spěcháte-li, vyplatí se mít účet s okamžitou platbou). Ale aby pojišťovna poskytla pojistné plnění, bude vyžadovat kompletaci smlouvy právě o fotografie pojištěného vozu.

Pamatujte: havarijní pojištění slouží jen vám, narozdíl od povinného ručení

Asi rozdíl mezi oběma pojištěními znáte, ale neuškodí jej připomenout: Havarijní pojistka se sjednává na pojistné krytí pro pojištěný vůz, jeho osádku a věci v něm. Plus na služby spojené s opravou nebo odtahem vozu, s pobytem v nemocnici (po havárii) či s náhradní dopravou domů.

Tím se odlišuje od povinného ručení určeného k výplatě škod způsobených na ostatních vozech a ostatním účastníkům silničního provozu.

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >