aktuálně: 37 uzavírek, 24 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

4 situace, kdy rozhodně sjednat havarijní pojištění

Havarijní pojištění je mnoha lidmi považováno za příliš specifické na to, aby si jej sjednávali. Je fakt, že u staršího vozu se nevyplatí. Navíc se nejčastější prvky „havarijka“ dají připojistit v povinném ručení. Ale jsou čtyři situace, kdy může být havarijní pojištění nad zlato. Podívejme se na ně!

4 situace, kdy rozhodně sjednat havarijní pojištění

Foto: Pixabay.com

1. Nové auto

Investice do nového auta není zrovna malá. A k jeho poškození (nejen při dopravní nehodě) může dojít poměrně snadno. Prasklé čelní sklo, srážka se zvěří, vítr, vandalismus, kroupy, nebo i zvěř pod kapotou, to jsou nejčastější události, jejichž opravy vyjdou na desítky tisíc, i víc.

Poté, co jste koupili auto, se dá čekat, že váš finanční polštář se docela ztenčil. A shromáždit nutné peníze k opravě nemusí být vůbec snadné. Kdo má sjednáno havarijní pojištění, tomu většinu nákladů uhradí pojišťovna. Jak velkou část? To vždy záleží na sjednané spoluúčasti.

2. Auto pořízené na půjčku (nové i ojeté)

Podobné je tomu, když si auto pořídíte z půjčky. Během prvních let jeho provozu splácíte úvěr, a tak to poslední, co potřebujete, je z vlastního hradit opravu některé ze vzniklých škod, jejichž (neúplný) výčet jsme uvedli v kapitolce výše.

Platí to samozřejmě i pro auto ojeté, koupené z půjčky. V tomto případě však bude stačit i to nejlevnější havarijní pojištění, co najdete ve srovnávači od kterékoliv pojišťovny. Ojeté vozy mívají havarijko poměrně levné, a to jak díky nízké ceně, tak často i nižším nákladům na náhradní díly a opravu.

4 situace, kdy rozhodně sjednat havarijní pojištění

Foto: Pixabay.com

3. Nový řidič - ve smyslu začínající řidič

Někteří lidé se bojí začít řídit. Bojí se, že rozbijí auto, což znemožní i ostatním členům rodiny jej využívat. Když sjednáte havarijní pojištění, pojišťovna zaplatí většinovou částku nutnou k opravě auta, které jste si „rozbili sami“. To může začínajícím řidičům dodat více kuráže k tomu, aby více jezdili, rozjezdili se, a stali se z nich zkušení řidiči, kteří klasické havarijko později už vůbec nemusejí potřebovat.

4. Zahraniční cesta

Kdykoliv vyrážíte do zahraničí, pojistěte se třeba i jen krátkodobým havarijním pojištěním. Netřeba sjednávat havarijko na celý rok. Soustřeďte se zejména na rozšířené asistenční služby. Proč? Právě v zahraničí jsou extrémně důležité. Co sjednat především?

Odtah auta, jeho servis, náhradní ubytování pro osádku vozu, odtah nepojízdného vozu do ČR. To jsou služby, které byste měli v zahraničí mít pojištěny vždy. Platí to i v momentě, kdy za hranice vyjíždíte s autem novým. Jestliže pojedete autem půjčeným, zde jsme pro vás připravili hlavní zásady, jak se na takovou zahraniční cestu připravit.

Povinné ručení vs. havarijní pojištění

Pro pořádek ještě připomeňme hlavní rozdíly mezi povinným ručením a havarijním pojištěním. Sice se prolínají v připojištěních k povinnému ručení, ale i tak je v nich jeden zásadní rozdíl:

4 situace, kdy rozhodně sjednat havarijní pojištění

Foto: Pixabay.com

  • povinné ručení pojišťuje třetí osoby a jejich majetek. Osoby, kterým způsobíte škodu vámi zaviněnou dopravní nehodou. Plnění putuje k nim, nikoliv k vám - a to i v případě, že se při nehodě stalé něco též vám a vašemu autu
  • havarijní pojištění kryje vaše pojistná rizika a plnění putuje k vám. Osob, kterým dopravní nehodou způsobíte škodu, se vůbec netýká
  • připojištění k povinnému ručení kryje zase jen vás a vaše auto. Je součástí běžného povinného ručení, ale povinné není. V rámci jedné smlouvy a jedné pojistné částky si můžete sjednat prvky havarijního pojištění, téměř až k úrovni plnohodnotného „havarijka“.

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >