aktuálně: 41 uzavírek, 23 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Výhody a nevýhody operativního leasingu

Zatoužili jste po modernějším automobilu? Automobilové firmy každoročně chrlí nové a nové vozy, které mají za cíl udělat řidičovu jízdu co nejpohodlnější. Ovšem ne každý má na to, aby si nové auto zaplatil z úspor, tudíž někteří volí leasingové financování. V tomto článku se zaměříme na výhody a nevýhody operativního leasingu.

Zájemce o koupi automobilu má kromě použití vlastních úspor tři možnosti financování. Může si vzít klasický úvěr, nebo nákup vozu zafinancovat prostřednictvím finančního či operativního leasingu.

Jaký je mezi těmito typy leasingu rozdíl? Mají totiž naprosto jiný koncept. Zatímco finanční leasing je určen k tomu, aby řidič automobil ke konci doby pronájmu odkoupil, operativní leasing je založen na tom, že automobil zůstává ve vlastnictví leasingové společnosti. Ovšem i v této oblasti můžou existovat četné výjimky a ne vždy musí operativní leasing skončit vrácením automobilu zpět leasingové společnosti. Jaké výhody a nevýhody operativního leasingu by měl potenciální kupce vzít v potaz?

Výhody:

  • Méně starostí s běžným provozem. V rámci operativního leasingu se o všechny běžné záležitosti stará leasingová společnost. Zaštiťuje servisní opravy, placení povinného i havarijního pojištění. Tyto náklady má již klient zahrnuté ve své splátce, tudíž operativní leasing je ideální pro ty, kteří chtějí jednou za měsíc poslat peněžní částku a o nic jiného se nestarat.
  • Nevyžaduje výrazné počáteční náklady. Zatímco u finančního leasingu je většinou vyžadováno, aby klient zaplatil určitou peněžní částku (tzv. akontaci, která se obvykle pohybuje v rozmezí 10 až 30 % pořizovací ceny vozu), u operativního leasingu tato povinnost odpadá.
  • Vyšší kvalita automobilu. U operativního leasingu se většinou jedná o pronájem nových, moderních vozů. Tudíž zde existuje nižší riziko poruch a potíží při provozu.
  • Žádné nepředvídané výdaje. Operativní leasing je vhodný pro lidi, kteří nemají výrazné úspory a nechtějí se stresovat vysokými jednorázovými náklady, které mohou při provozu automobilu vyvstat. Výhodou operativního leasingu je právě rovnoměrné rozložení servisních nákladů do pravidelných splátek, tudíž se nemůže stát, že najednou bude potřeba zafinancovat nějaký nutný výdaj na provoz automobilu.

Tip: Sjednete si výhodnější povinné ručení na www.porovnej24.cz/povinne-ruceni

Nevýhody:

  • Automobil není váš. Na rozdíl od běžného úvěru si automobil pouze půjčujete, tudíž v případě nesplácení vám jej leasingová společnost zabaví.
  • Odkupní cena vozu není známá. Přestože je operativní leasing určen spíše k pronájmu, na konci pronajímané doby existuje možnost odkupu vozidla. Ovšem cena není pronajímateli dopředu známá, tu zjistí až ke konci období, většinou 2-3 měsíce před skončením doby leasingu.
  • Řidič bývá omezen počtem ujetých kilometrů. Mnohé leasingové firmy mají horní strop najetých kilometrů, které řidič může za rok ujet. Pokud toto číslo překročí, většinou se mu navýší splátka.

Výše zmíněné výhody a nevýhody vám napoví, zda je pro vás operativní leasing vhodná možnost financování. Pokud preferujete nové auto a nechcete se starat o placení běžných výdajů v podobě pojištění či v některých případech i servisních oprav a výměny pneumatik, určitě je to pro vás zajímavá možnost.

Přečtěte si také: Pojišťovny mění pravidla: co nyní ovlivní cenu povinného ručení?

Pokud pro vás vlastnictví nového vozu není podstatné, operativní leasing pro vás zřejmě nebude zajímavou variantou financování, protože tento typ leasingu se zaměřuje především na novější modely vozů.

Stejně tak nabídky operativních leasingů nepotěší zájemce o sportovnější jízdu, jelikož sportovní vozy tu budete hledat marně.

Pokud patříte do první skupiny lidí, pro které je operativní leasing ta správná volba nebo vás jen zajímá, jaké nabízí možnosti, podívejte se na nabídku operativních leasingů na www.autonoto.cz/operativni-leasing

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >