aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Změny v pojištění motorových vozidel 2012/2013

13. prosince 2012

Kdy lze očekávat zdražení povinného ručení?

Nejzásadnější zdražení povinného ručení již máme za sebou - proběhlo v létě 2012, a to v průměru o celých 25 %. Dle odhadů ekonomů lze očekávat ještě menší zdražení na konci roku. Pokud ani tak pojišťovny ztráty nedorovnají, nastoupí ještě zvýšení cen zkraje roku 2013.

Kdo si od letošního roku připlatí a kdo naopak ušetří?

Letošní změny v povinném ručení nejvíce pocítí starší majitelé z měst, ti si připlatí až o 34 % a majitelé silných vozů - zdražení činí až 37 %. Nejlépe ze změn vyšli mladí řidiči z menších měst a obcí, ti na revizi systému vydělají až 3 % oproti loňskému roku.

Povinné ručení sjednané letos zaplaťte až příští rok!

Chcete-li sjednat povinné ručení za stávajících podmínek, domluvte si pojištění vozidla s předstihem platnosti. Nyní sjednané pojištění může začít platit okamžitě, a zaplacení si domluvíte na jakýkoli termín v následujících 3 měsících.

Zdraží i havarijní pojistky?

I na havarijním pojištění loni pojišťovny prodělaly - vzrůstá nehodovost i počet pojistných podvodů. I přes avizované zdražování zatím do konce roku 2012 nečekáme velké změny - u většiny společností zatím nedošlo ke zdražení většímu než o cca 5 %.

Od příštího roku se pojišťovny začnou pravděpodobně snažit penalizovat problémové řidiče, kteří už teď mají malus (jsou pro vysokou nehodovost v mínusu v bonifikačním systému) - a to až o 40 %.

Tuto změnu systému by mohli „odnést“ i slušní řidiči, proto doporučujeme sjednat pojištění vozidla do konce roku ještě za stávajících podmínek.

Pojištění odpovědnosti lze využít i při řízení motorových vozidel

Pojištění odpovědnosti za škodu se říká také pojistka občanské odpovědnosti nebo pojistka „blbosti“. Lze z ní totiž uhradit škody, které nedopatřením způsobíme my, nebo osoba (či pes, kůň, kočka apod.) nám svěřená, někomu dalšímu.

Toto pojištění lze uplatnit i v případě, že řídíte zaměstnavatelovo auto a v souvislosti s výkonem povolání jej omylem poškodíte. Pojištění odpovědnosti lze výhodně sjednat v balíčku třeba s pojištěním domácnosti.

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >