aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Víte, co je to losí test u aut?

24. září 2008

Již dlouhou dobu se při testování vozů v Německu používá také tzv. losí test, který má u automobilu vyzkoušet jeho stabilitu při vyhýbání se překážce. Nejvíce tento test proslavil ve druhé polovině devadesátých let Mercedes třídy A, který se při něm převrátil.

Německá automobilka ihned po tomto výsledku začala do vozů montovat stabilizační systém ESP a trvalo celkem dlouho, než si Mercedes třídy A získal zpět pošramocenou reputaci. Nakonec jim v tom pomáhal i pilot Formule 1 Niki lauda, který losí test v Mercedesu sám předvedl.

A v čem losí test přesně spočívá? Musíte projet vytýčenou dráhu mezi kužely s ostrým manévrem, při kterém se musí vůz vyhnout simulované překážce. Vše probíhá při rychlosti 90 km/hod.

Test simulací losa měl zajistit kontrolu schopnosti automobilu prudce změnit směr a vyhnout se kolizi. Tento test se týká obzvláště vozidel SUV, která mají větší tendenci překlopit se než jiné vozidlo.

Firma Volvo snížila tuto tendenci ve voze XC90 nízkým těžištěm a kontrolou řízení stability proti převrácení, která používá gyroskopické snímače pro zaznamenávání klopné rychlosti a uhlu klopení.

Pokud je detekováno riziko převrácení, přeruší protismykový stabilizační systém DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) hnací sílu a přibrzdí jedno nebo více vozových kol za účelem opětovného získání stability vozu.

Richard Vlček (Internet)

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >