aktuálně: 41 uzavírek, 38 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Víte, co je to losí test u aut?

24. září 2008

Již dlouhou dobu se při testování vozů v Německu používá také tzv. losí test, který má u automobilu vyzkoušet jeho stabilitu při vyhýbání se překážce. Nejvíce tento test proslavil ve druhé polovině devadesátých let Mercedes třídy A, který se při něm převrátil.

Německá automobilka ihned po tomto výsledku začala do vozů montovat stabilizační systém ESP a trvalo celkem dlouho, než si Mercedes třídy A získal zpět pošramocenou reputaci. Nakonec jim v tom pomáhal i pilot Formule 1 Niki lauda, který losí test v Mercedesu sám předvedl.

A v čem losí test přesně spočívá? Musíte projet vytýčenou dráhu mezi kužely s ostrým manévrem, při kterém se musí vůz vyhnout simulované překážce. Vše probíhá při rychlosti 90 km/hod.

Test simulací losa měl zajistit kontrolu schopnosti automobilu prudce změnit směr a vyhnout se kolizi. Tento test se týká obzvláště vozidel SUV, která mají větší tendenci překlopit se než jiné vozidlo.

Firma Volvo snížila tuto tendenci ve voze XC90 nízkým těžištěm a kontrolou řízení stability proti převrácení, která používá gyroskopické snímače pro zaznamenávání klopné rychlosti a uhlu klopení.

Pokud je detekováno riziko převrácení, přeruší protismykový stabilizační systém DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) hnací sílu a přibrzdí jedno nebo více vozových kol za účelem opětovného získání stability vozu.

Richard Vlček (Internet)

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >