aktuálně: 41 uzavírek, 10 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nový systém na STK nic nezměnil...

16. září 2008

Ministerstvo dopravy spustilo 1. září nový systém CIS, který má za prvotní úkol potlačit korupci na stanicích technických kontrol a kromě toho zamezit tomu, aby prohlídkou prošly i naprosté ´vraky´, které nemají na silnicích co dělat.

Jenže podle prvních výsledků se korupci nedá tímto systémem nijak zamezit. Úředníci sice mohou téměř on-line zjistit, zda se daný vůz kontroloval v onom zařízení předepsanou půlhodinu, ovšem nikdo nevidí, zda byl vůz opravdu v pořádku, či nikoliv.

A také nikdo nevidí, jestli si technik nevzal od řidiče úplatek za to, aby případné závady přehlídl. Pokud totiž nezavede ministerstvo povinně také monitorovací systém na každé STK, pak tento centralizovaný systém nemá v podstatě žádný smysl.

Na nový systém CIS od září najelo 10 procentech vybraných stanic STK. Těm nikdo dodnes neřekl, podle jakého klíče ministerstvo vybíralo. Právem se cítí znevýhodněny.

Jejich provozovatelé si připadají jako pokusní králíci. Ubývají jim klienti, kteří se bojí, že na ´technické´ stráví více času, a také přísnějšího metru. Odcházejí proto ke konkurenci, která ještě CIS nemá. Vybraným stanicím také vzrůstají kvůli novému systému náklady v řádech desítek tisíc.

To by se mělo časem promítnou také do cen technických kontrol. Zatím vše zůstává při starém, nicméně do budoucna se plánuje kromě navýšení cen také s tím, že se zavede na stanice technických kontrol kamerový systém.

Ten sice bude moci i zpětně potvrdit to, že vůz na technické kontrole skutečně byl, nicméně úplatkům a nepoctivým technikům by snad zamezily pouze kamery přímo na hlavě a stále zapnutý mikrofon., což je ovšem prozatím nereálné...

-ric- ; (Idnes)

Další články

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >