aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Postup pro vydání řidičského průkazu

12. září 2008

Právní postup vyřízení žádosti je určen zákonem č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vyhláškou č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, ve znění pozdějších předpisů.

Podmínkou vydání řidičského průkazu při udělení nebo rozšíření je úspěšné složení zkoušky z odborné způsobilosti, na jejímž základě a po splnění dalších podmínek - věk, zdravotní způsobilost a případně dalších podmínek, je osobě uděleno řidičské oprávnění.

Žádosti o vydání řidičských průkazů vyřizují bohužel jen příslušná (dle trvalého pobytu) pracoviště evidence řidičů obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. V Praze žádosti vyřizuje Magistrát hlavního města Prahy.

Žádost je nutné podat osobně nebo v zastoupení na základě plné moci v souladu s § 31 občanského zákoníku se všemi ostatními přílohami, včetně dokladu totožnosti žadatele na příslušném pracovišti obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Tiskopisy žádosti lze vyzvednout na pracovištích evidence řidičů obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.

Tiskopis žádosti není možné kopírovat ani využít elektronickou formu podání a to přestože si úředníci hrají na e-goverment. Jestliže jste si pořídili elektronický podpis, tak v tomto případě vám bude k ničemu. Je nutné použít originál žádosti, žádost nesmí být přehýbána, zmačkána, deformována. Poškozené žádosti budou vyřazeny.

K žádosti o řidičské oprávnění/vydání řidičského průkazu je potřeba předložit: doklad totožnosti (občanský průkaz, pas) a barevnou nebo černobílou průkazovou fotografii (35x45 milimetrů).

Žádosti se vyřizují v zákonem stanovené lhůtě, nejpozději do 20 dnů.

Řidičský průkaz je nutné převzít osobně nebo prostřednictvím zmocněnce na základě ověřené plné moci na příslušném pracovišti obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Vydání řidičského průkazu stojí 50,- Kč.

Jestliže vaší žádosti není vyhověno pak můžete podat odvolání ve lhůtě do 15 dnů v souladu s poučením obsaženým v příslušném rozhodnutí.

-ric - ; (Internet)

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >