aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pozor na podvodníky v Německu

22. srpna 2008

Na německých inzertních stránkách vystupují podvodníci s nápadně výhodnými nabídkami ojetých vozů. Zájemce, kterého zláká nízká cena, ale žádný vůz nedostane a může nenávratně přijít o tisíce eur.

Před podvodnými inzeráty varovalo Sdružení obrany spotřebitelů. Na sdružení se obrátilo asi deset lidí, kteří mají s podvody zkušenost. „O peníze nikdo z nich nepřišel, podvody včas odhalili,“ řekla iDNES.cz mluvčí Ivana Picková.

Na inzeráty mohou lidé narazit například na portálech www.mobile.de nebo www.autoscout24.de. U některých vozů je uvedena nápadně výhodná cena. Prodejce komunikuje se zákazníkem nejčastěji po e-mailu.

Prodávajícím je většinou cizinec, který tvrdí, že pracuje v Anglii a potřebuje se zbavit svého vozu velmi kvalitní značky. Tvrdí, že potřebuje vůz s řízením na pravé straně, nikoliv vlevo, jak má právě vůz, který na inzerát nabízí a který je v Anglii v podstatě neprodejný. Proto prodává automobil tak levně.

Častým vozem, který zloději levně nabízejí, je Audi. Například za Audi A3 vyrobené v roce 2004 prodávající chce 4 150 eur a za Audi A8 Quattro TDI staré dva roky za 6 500 eur.

Slibuje na vlastní náklady dopravit vůz kupujícímu, prostřednictvím přepravní společnosti. Ta pak přebírá komunikaci se zájemcem o koupi vozu a požaduje zaplacení části kupní ceny předem. Tento požadavek potvrdí i prodávající, slibuje také 14-denní lhůtu na vrácení vozu.

Částku požadují převést prostřednictvím Western Union na jméno fyzické osoby, která je údajně agentem přepravní společnosti. Pokud spotřebitel zaplatí, pak částku v řádu tisíců eur ani automobil nikdy neuvidí. Přepravní firma totiž vůbec neexistuje, jedná se pouze o webové stránky. Další informace (telefonní čísla, adresy...) jsou zřejmě také smyšlené.

-ric- ; (Idnes)

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >