aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Na co při výměně pneumatik nezapomenout?

24. května 2012

Drtivá většina motoristů již v současné chvíli určitě vyměnila své zimní pneumatiky za letní a v poklidu brázdí silnice na kvalitním letním vzorku. Zde uvádíme několik rad, na co byste určitě neměli zapomenout při každé následné výměně.

Ilustrační foto

Seřídit geometrii:

Správně seřízená náprava se pozná podle přímočarého pohybu pneumatik a jejich rovnoměrnému opotřebení. Při porušení geometrie se můžeme setkat se změnami jízdních vlastností vozidla. Aspoň jednou ročně by se měly nechat nápravy seřídit.

Vyvážení pneumatik:

Vyvážené pneumatiky zajistí klidnou jízdu a prodlouží její životnost. Při vyšší rychlosti se pneumatiky začínají chvět a chvění se přenese do celé karosérie. Důsledkem je snížení komfortu jízdy a vyšší opotřebení pneumatik.

Výměna ventilů:

Ventily zajišťují vzduchotěsnost pneumatiky. Vlivem odstředivé síly působí při rychlosti 100 km/h na ventily tlak o hmotnosti 1,7 kg. Jejich kontrola by proto neměla chybět při žádné výměně pneu.

Huštění pneumatik:

Správná hustota prodlužuje životnost a především zvyšuje bezpečnost jízdy. Při přehuštění pneumatiky se nevyužívá celá plocha a opotřebovává se v oblasti běhounu. Při podhuštění se naopak pneumatika sjíždí po okrajích.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >