aktuálně: 41 uzavírek, 14 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Téma "Bezpečnost na dálnicích"

24. července 2008

Ministerstvo dopravy ve spolupráci s Ředitelstvím služby dopravní policie Policejního prezídia ČR, reprezentovaným ředitelem služby plk. Mgr. Martinem Červíčkem, uspořádalo 21. července 2008 další z pravidelných pondělních tiskových konferencí, tentokrát věnovanou problematice bezpečnosti silničního provozu na dálnicích.

V loňském roce došlo na dálnicích v celé České republice k celkem 4 936 dopravním nehodám, při kterých bylo 45 osob usmrceno, 77 osob těžce zraněno a 590 osob zraněno lehce. Oproti roku 2006 došlo k nárůstu jak v počtu dopravních nehod tak i v počtu usmrcených a lehce zraněných osob (o 65 nehod a o usmrcených osob a o 72 lehce zraněných osob). Oproti tomu došlo ke snížení počtu těžce zraněných osob, a to v případě o 25 osob.

Dálnice jsou dlouhodobě nejbezpečnějším typem pozemních komunikací, ale i přes tuto skutečnost stojí za pozornost připomenout si několik zásad správného chování na nich, tak jak je prezentoval na tiskové konferenci Mgr. Zuzana Ambrožová, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Základní Pravidla bezpečného chování na dálnici:

- Snažte se jezdit pokud možno co nejvíce vpravo, druhý a třetí (levý) jízdní pruh je určen zejména pro předjíždění.

- Zbytečně nepřejíždějte z jednoho jízdního pruhu do druhého.

- Dodržujte bezpečnou vzdálenost za vozidlem jedoucím před vámi, která je s ohledem na rychlosti na dálnicích podstatně vyšší než na jiných typech silnic.

- Vždy dodržujte nejvyšší dovolenou rychlost; tato rychlost (130 km/h) ovšem toto v žádném případě není předepsaná rychlostí kterou musíte jet.

- Za hustého deště se můžete na dálnici setkat velice často s aquaplaningem; přizpůsobte proto vždy rychlost své jízdy povětrnostním podmínkám.

- Sledujte situaci za vaším vozidlem, počítejte s mrtvým úhlem ve zpětném zrcátku, kam se vám mohou dostat zejména motocyklisté.

- V případě poruchy vozidla nebo dopravní nehody minimalizujte pohyb osob po dálnici, a to ani v odstavném jízdním pruhu; opusťte dálnici na pravou stranu, nikoli do středního dělícího pásu.

- Nikdy nezůstávejte ve stojícím odstaveném vozidlu pro poruchu.

- Respektujte ostatní účastníky, „nevychovávejte“ je bráněním jim v plynulé jízdě.

-ric- ; (Besip)

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >